Какво отключва лятната алергия

Лятна алергия – заболяване, на което трябва да се обърне навреме внимание

Алергията към полени или към други дразнители, може да се отключва още през пролетта, когато пациентът започва да изпитва първите пристъпи, или през други сезон. Но има и случаи, в които алергичните реакции се проявяват само през лятото. Тогава говорим за заболяване. Необходими са изследвания в медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ, за да се установи какъв е видът на алергията, какво предизвиква реакциите.

лятна алергия Снимка: https://www.health.harvard.edu

 

Симптомите са различни при различните видове лятна алергия

Всеки вид лятна алергия, както и всеки вид алергия по принцип, има своите типични симптоми. Тук ще споменем симптомите за най-честия вид – алергията към полени. Тя води до хрема, кашлица, зачервени очи.

Какво предизвиква видовете лятна алергия

Лятната алергия е позната на тези, които са чувствителни към полени, но се предизвиква дори от цветен прашец, или от съдържанието на частици във въздуха, които от действието на слънчевите лъчи се активизират. Случаите на алергия към ухапвания от насекоми също се умножават през летния сезон. Няма да пропуснем и акарите, или известните още като домашни кърлежи насекоми. И така, в средата около нас има много причинители на алергия. Дори гъбичките в плесените могат да предизвикат алергични реакции.

Нека разгледаме факторите за отключване на всеки от основните видове лятна алергия.

  • Алергия към полени

През лятото има достатъчно треви и цветя, които отделят поленови алергени, причиняващи тази алергия. Тя може да се отключи дори в градска среда.

алергия към полени Снимка: https://www.clinicaladvisor.com

 

  • Алергия към замърсяванията във въздуха

Градската атмосфера е с достатъчно замърсен въздух през цялата година. Но през лятото слънчевите лъчи активизират частиците във въздуха и чувствителните към тях хора получават алергични пристъпи. Озонът, натрупван в слънчево и безветрено време, причинява особено дразнене на чувствителните организми.

Алергия към замърсяванията във въздуха Снимка: http://www.roadtvitalia.it

 

  • Алергия към ухапване от насекоми

Ухапванията от оси и пчели са най-чести, но при всяка реакция на организма след ухапване от насекомо – подуване, болки, трябва да се търси лекарска помощ. Известни са дори смъртни случаи след ухапвания от пчели, оси или стършели, затова навременното реагиране може да спаси живота ви. Всеки организъм е чувствителен в различна степен, не се знае как ще се развият симптомите след ухапването.

Алергия към ухапване от насекоми Снимка: https://steptohealth.com/

 

  • Алергия към акари

Акарите са насекоми, които намират благоприятна среда в домовете, в топла и влажна среда, типична за лятото. Не са толкова опасни самите акари, колкото изпражненията им, които съдържат алергени и се разпространяват в домашната среда. Проветряването и изтупването, честата смяна на спалното бельо и изборът на матрак с проветрива вътрешност са основни мерки за предотвратяване на алергични пристъпи.

Алергия към акари Снимка: https://pestbugs.org

 

  • Алергия към плесенни гъбички

Плесените се развиват във влажна среда, предимно в затворени помещения. Гъбичките от тях могат да попаднат в организма чрез вдишване на въздуха в такива помещения. За чувствителните към този вид гъбички настъпва алергична реакция. Те трябва да избягват затворени влажни помещения, като мазета и изби.

Алергия към плесенни гъбички Снимка: https://www.healthline.com

 

Носенето на маска помага при някои летни алергии

Носенето на маска не дава възможност за навлизане на алергени в организма, от полени или от средата наоколо.

Някои хора не подозират, че имат лятна алергия от даден вид, докато не изпитат първия пристъп. При първи признаци на дискомфорт – затруднено дишане, кашляне, хрема, зачервяване на очите, главоболие, трябва да се потърси лекар за установяване на причината и дали дискомфортът не се дължи на някоя от летните алергии.

Share Button