Какво трябва да знаем за коронавируса и как да предпазим себе си и своитe близки?

Здравейте,
Във връзка с възникналата ситуация и в отговор на многобройните въпроси от страна на нашите пациенти относно темата, всявяща най-много страх напоследък, а именно пандемията причинена от корона вируса, ще се опитам да отговоря на вашите въпроси.

д-р Делчева за коронавируса

Това, за което най-често ме питате, е: 
• какво е корона вирус
• какво трябва да знаем за тази инфекция
• как да предпазим себе си и своите близки

Накратко искам да припомня как започна всичко

На 31 декември 2019 г. СЗО е информирана за случаи на пневмония с неизвестен произход на пациент в Ухан, Китай.
След една седмица на 7 януари 2020 г. става ясно, че причинителят на болестта е нов щам на коронавирус, който до този момент не е изолиран при хора и получи временното наименование „2019-nKoV“.

Инфекцията бързо обхваща все повече райони и данните за разпространението на вируса се променят ежедневно.

1.Какво е коронавирус?
Коронавирусите (CoV) са голямо семейство от вируси, които могат да причинят заболявания, вариращи от обикновената настинка до сериозни състояния каквото е тежкия остър респираторен синдром (SARS).

Новооткритият коронавирус причинява инфекциозно заболяване, добило популярност като COVID – 19.

2.Какво се крие зад това понятие и какви са симптомите на новооткритото заболяване COVID – 19?
Касае се за инфекциозно заболяване, чиито причинител е последния открит коронавирус. Преди избухването на епидемията, през декември 2019 г. в Ухан, Китай, нищо не се знаеше за новия вирус и болестта.

Най-честите симптоми на COVID – 19 са:

  • висока температура,
  • умора
  • суха кашлица

При част от пациентите могат да се появят мускулни болки, запушване на носа, хрема, фарингит или диария. По правило тези симптоми се развиват постепенно и са леки. При повечето хора, в около 80% от случаите, заболяването завършва с пълно оздравяване, като не са необходими специфични терапевтични мерки.

Според статистиката на СЗО, един от шест случая на COVID-19 развива тежки симптоми на дихателна недостатъчност, при които е възможен летален изход.

Какви са пътищата за разпространение на заразата?
Коронавирусът се предава ПРЕДИМНО по:

  • въздушно-капков път – чрез малките пръски,  отделени при кашлица или кихане от носа или устата на пациент с COVID-19

При неспазване на необходимата дистанция от минимум 1 метър вирусните частици биха могли да попаднат през дихателните пътища на здравия човек и съответно да предизвикат заразяване.

  • чрез така наречения контактно-битов път – чрез докосване на повърхности, върху които са попаднали пръски от заразен човек, отделени чрез кихане или кашлица

По този начин при докосване на лигавиците на очите, носа или устата човек може да принесе заразата в себе си.

Още не е установено колко дълго вирусът остава жизнен в такива пръски, затова дръжки, копчета, перила и други повърхности, използвани от много хора, трябва да се мият или почистват редовно и най-вече да се избягва директният допир до тях.

Основни защитни мерки срещу новия коронавирус

1. На първо място и най-важно е да засилим своя имунитет – статистиката показва, че хора, които са с по-силна имунна система, не се разболяват или имат много леки симптоми на заболяването. Усложненията се получават при възрастни пациенти и такива със слаби съпротивителни сили и съпътстващи други заболявания.

2. Изключително важна е личната хигиена. Ръцете трябва да се измиват редовно със сапун. При възможност е добре да се използват и дезинфектанти на спиртна основа

3. Избягвайте да докосвате очите, носа и устата си, защото веднъж замърсени, ръцете могат да пренесат вируса в очите, носа или устата, които са входна врата за инфекцията.
Това означава да се покриват устата и носа при кашляне или кихане, за да се ограничи разпространението на вируса.

4. Носенето на маска предпазва здравите хора от заразяване, когато се спазват условията за тяхното правилно използване. Маските за еднократна употреба трябва да се сменят често, като след използването им следва да се изхвърлят в затворени и обезопасени контейнери.

5. Поддържайте социално дистанциране. Какво означава това? Най-малко 1 метър е разстоянието, което трябва да има между вас и всеки, който кашля или киха. Защото ако сте много близо вие може да вдишате пръски, съдържащи вируса.

6. Ако имате температура, кашлица и затруднено дишане, потърсете навременна медицинска помощ.

Друг често задаван ми въпрос е:

Как чрез изследване на кръв може да се разбере дали симптомите се дължат на вирусна или бактериална инфекция?

Много често симптомите са еднакви и само чрез лабораторните тестове може да се постави точна диагноза, която да доведе до адекватно и ефективно лечение.
Съществуват редица показатели ,чрез които се различаваме бактериалната от вирусната инфекциия.

На първо място са отклоненията в ПКК:
– увеличен брой на левкоцитите много често е белег на възпалителен процес и промяна в диференциалното им броене дава информация за причинителя на това възпаление
– увеличен брой на лимфоцитите т. нар. лимфоцитоза е характерна за вирусна инфекция
– увеличен брой на пръчкоядрените гранулоцити или т.нар. олевяване на ДКК говори за бактериална инфекция, налагаща антибиотично лечение

Друг показател който се използва в клиничната практика е с-реактивния протеин т.нар. белтък на острата фаза.
Високите стойности на с-реактивния протеин са белег на бактериална инфекция, изискваща антибиотично лечение.
СУЕ е неспецифичен показател с ниска информативна стойност по отношение етиологията на възпалителния процес.

Навременното откриване на заразен патоген е жизненоважно за контролирането на неговото разпространение. В отговор на спешната ситуация с новия коронавирус, СЗО гарантира, че че всяка държава разполага с капацитета и ресурсите, необходими за бързо тестване, докладване и реагират на всякакви подозирани случаи на заболяването.

Добре оборудваните и подготвени лаборатории като МДЛ „ДЕЛПЕМ“ играят основна роля в откриването и борбата с новия коронавирус. Имаме уверението на производителите и доставчици на реактиви, че в рамките на 10 дни ще разполагаме с тестови комплекти, които позволяват да се установи наличие или липса на covid-19.

Убедена съм, че с усилията на всички нас ще се справим с така възникналата ситуация и ще докажем, че обединени сме силни и ще осигурим здраве и добро бъдеще за нас и нашите деца!

Д-р Делчева

Медико-диагностична лаборатория „ДЕЛПЕМ“ЕООД

Share Button