Как групата мастни киселини Омега-3 помага за поддържане на добро здраве

Много се говори за това, кои храни съдържат Омега-3, и се препоръчва да се консумират, за да се поддържа добро здраве. Най-често се споменават риби като тон, сьомга, скумрия, както и ленено масло и орехи, като особено богати на Омега-3. Нека първо поясним какво означава този термин, а след това ще препоръчаме как може да се набави тази важна съставка, която подобрява и поддържа здравето.

 

мастни киселини Омега-3

 

Какво е Омега-3

Всъщност Омега-3 е група мастни киселини, няколко от които са особено полезни:

 • ALA – алфа-линоленова киселина;
 • EPA – eйкозапентанова киселина;
 • DHA – докозахексанова киселина.

Тази група мастни киселини не може да се синтезира от организма, затова трябва да се набавя чрез консумиране на храни, богати на Омега-3. При необходимост може да се приемат и добавки, съдържащи Омега-3.

 

Масло от крил с омега 3 – 90 капсули

 

Как групата мастни киселини Омега-3 помага за поддържане на добро здраве

 

ползи от омега 3

 

 • За здрава и хубава кожа

Омега-3 регенерира мембраните на клетките и увредените клетки на кожата. При достатъчно наличие на тази група мастни киселини в организма кожата е гладка, мека и стареенето й се забавя.

 • За добра костна плътност

Здравите кости и стави са част от доброто здраве. За заздравяване на костите и поддържане на добра костна плътност помага приемът на Омега-3. Така човек може да се предпази от остеопороза.

Ако имате болки в ставите, консумацията на храни, богати на Омега-3, намалява тази болка.

При здрави кости намалява рискът от фрактури.

 • За здрави мускули

Омега-3 има противовъзпалително действие. То помага за по-бързо възстановяване на мускулите след натоварване. Затова се препоръчва активно спортуващите да приемат храни, богати на тези мастни киселини, или добавки с Омега-3.

 • За здрави очи

Важно е да се приема достатъчно Омега-3, защото една киселина от тази група, EPA, е основна съставка в ретината.

Ако не се приема достатъчно Омега-3, това може да причини проблеми в зрението.

 • За здраво сърце и предпазване от тромби

Една от важните роли на групата мастни киселини Омега-3 е да регулира кръвното налягане. Освен това тя спомага за намаляването на лошия холестерол и за увеличаването на добрия холестерол.

Омега-3 помага и за правилното кръвосъсирване, като по този начин предпазва от образуване на тромби.

 • За набавяне на витамини и минерали

Витамините и минералите са важни съставки на Омега-3. Сред тях са витамините А и D. Първият е необходим за здрави нокти и коса, а с витамин D се подобрява реакцията на имунната система при вирусни и грипни заболявания.

 • За справяне с депресия

Понастоящем депресията е често срещана. При пациенти с депресия се увеличават нивата на цитокините – белтъчни молекули. С консумиране на достатъчно богати на Омега-3 храни се понижават нивата на цитокините.

 • По време на бременност на майката и за здравето на бебетата

С прием на Омега-3 и консумация на богати на тези мастни киселини храни от бременните се понижава рискът от преждевременно раждане. Освен това се понижава и рискът от следродилна депресия.

За правилното развитие на очите и мозъка у бебетата е необходимо достатъчно количество Омега-3.

 • За отслабване

За отслабване е необходимо да се спазва здравословна диета, с прием на достатъчно храни, богати на Омега-3. Тези мастни киселини намаляват апетита. Те контролират и натрупването на мазнини. Така се улеснява отслабването.

За поддържане на добро здраве е важна консумацията на мазни риби, богати на Омега-3, както и на ленено семе и орехи. Хора със здравословни проблеми – костни, очни, с депресия и други, могат да се консултират с лекаря си за прием на добавки с Омега-3.

Share Button