Как да възстановим косата след лятото

Грижите за косата трябва да бъдат редовни, с използване на подходящи шампоани и други продукти, както и с грижи за здравето като цяло, включително редовни клинико лабораторни изследвания. След като мине периодът на летния отпуск, прекарвана основно край морето, където честото излагане на слънце и мокренето със солена морска вода изсушават косъма, трябва да се погрижим за възстановяване на здравия вид и блясъка на косата си. През периода на почивка обикновено нямаме навика да отделяме много време за косата и за грижи за нея, за възстановяващи и подхранващи маски. Есенният период е времето, когато трябва да осигурим подхранването и възстановяването на косата.

 

възстановяване на косата след лятото

 

Ако сте от предвидливите хора, които вземат в отпуск продукти за грижа за косата

През периода на отпуска на ваше разположение са и шампоан, и душ гел, осигурявани редовно от хотела. Но за да сте сигурни, че и през този период ще можете да се грижите добре за вашата коса, вземете специален шампоан и балсам, които овлажняват косъма и възстановяват здравината и блясъка му.

Добре е да предвидите място в багажа си и за поне една подхранваща маска. При добро желание винаги можете да намерите време да я нанесете и да подхраните косата си. А след почивката ще може да положите още грижи, които са необходими. Почивката край морския бряг, с интензивното слънце и морската вода, ще изтощи косъма.

 

грижа за косата

 

След лятната почивка

Първото, което трябва да направите, е да подрежете краищата на косата си. Така ще премахнете „цъфтящите“ връхчета и ще стимулирате растежа на космите.

За да премахнете окончателно следите от солената морска вода, измийте косата с алкален шампоан. Миенето с такъв шампоан можете да повторите най-рано след месец.

Вместо редовно използваните от вас шампоан и други продукти за коса започнете да използвате такива, които действат възстановяващо и овлажняващо.

На 3-4 дни нанасяйте върху косата възстановяващи маски. Изберете маска с витамини, растителни масла, хиалуронова киселина. Оставете маската да действа 15-20 минути, за да се постигне желаният ефект.

Пазете косата си от директно излагане на слънце, разресвайте я много внимателно.

 

домашни възстановяващи маски за коса

 

Какви маски за възстановяване на косата са подходящи

Преди да изберете и купите маската за коса, проверете какъв е съставът й. Ето кои съставки ще помогнат за възстановяване на здравето на косъма:

  • пантенол – това е най-важният компонент, който осигурява подходящо и продължително овлажняване;
  • витамини А, В, Е, F – тези витамини са важни за подхранването на косъма;
  • естествени растителни масла, предимно кокосово и от манго, но ако не намерите маска с тези масла, изберете с масло от бадем, авокадо или арган; тези масла също допринасят за овлажняване на косъма;
  • колаген – той връща еластичността и блясъка на косата;
  • кератин – това е главната съставка на косъма, белтък, който е важен за всички жизнени процеси.

маски за възстановяване на косата

 

Не трябва да боядисвате, обезцветявате, изправяте или къдрите косата си

Всяка от тези процедури – боядисване, обезцветяване, химическо къдрене – е свързана с използване на химикали, които ще изтощят още повече косата ви.

Изправянето с преса за коса, което включва нагряване, също изтощава още повече косъма.

Погрижете се за косата си, като й осигурите редовно подхранване и възстановяване. Необходимо е време, за да постигнете това възстановяване и да се радвате на блестяща и здрава коса. Усилията си струват!

Share Button