Как да намалим нивото на триглицеридите в кръвта

Триглицеридите са част от включваните в основни кръвни изследвания показатели. Те са вид мазнини, които се натрупват в клетките като резерв за организма. При прием на повече калории запасите се увеличават.

Изследването на триглицериди, също наричани и „лош холестерол“, е част от изследването на видовете холестерол в кръвта. То установява дали има нарушения в нивата на тези масгни запаси, защото при повишаване на количеството триглицериди се увеличава рискът от чернодробна стеатоза, сърдечно-съдови и други заболявания.

 

Изследване на триглицериди

 

Нормално и повишено ниво на триглицериди

При изследване в лаборатории като Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, нормално е следното ниво: под 150 mg/dl. До 199 mg/dl се счита за гранично ниво.

Стойности на триглицеридите от 200 до 499 mg/dl се определят като умерено увеличени, а над 500 mg/dl са силно увеличени. Тогава съветите на лекаря ви включват и препоръки за режим на хранене, с който да се намали опасно високите нива на тези мастни клетки.

 

Нормално и повишено ниво на триглицериди

 

Какви са симптомите на повишаване на нивото на триглицериди

Обикновено триглицеридите се увеличават без да се наблюдават симптоми за това повишаване. Но когато то се дължи на генетична предразположеност, може да се появят следните типични признаци:

  • натрупване на мазнини, особено около корема;
  • бели петна по ретината – те се установяват при преглед от очен лекар;
  • образувания по кожата във форма на мънички бели торбички, най-вече около в областта на очите, пръстите и лактите.

 

Физическата активност помага за понижаване на триглицеридите

За да намалите високото ниво на мастни клетки в кръвта, е препоръчително да спортувате или да практикувате каране на колело, плуване, бягане, джогинг най-малки три пъти седмично. Натоварвайте организма си с интензивни физически дейности за периоди от 30 минути. Например по избор си определете ден за 30 минути джогинг или 30 минути плуване.

 

Правилно хранене за намаляване на триглицеридите в кръвта

Освен повече движение и физически дейности за понижаване на нивото на триглицеридите в кръвта помага и правилното хранене.

Правилно хранене за намаляване на триглицеридите в кръвта

Храните с наситени мазнини, като пълномаслени млечни продукти, захарта, захарните изделия, както и пържените храни трябва да се избягват. Намалете консумацията им до минимум, а още по-добре е да ги изключите напълно.

Ако консумирате млечни продукти, те трябва да са обезмаслени или с много нисък процент масленост.

Месата не трябва да са с тлъстини.

Трябва да не се консумира алкохол, който също влияе неблагоприятно върху количеството на триглицеридите в организма.

Лекарят ви ще ви препоръча пълнозърнести храни, овесени ядки, ечемик, булгур. Тези храни са богати на фибри и така не се образуват високи количества мазнини в тялото.

Подходящи са и зеленчуците, особено сурови.

Тъй като сладкото трябва да се избягва, не консумирайте плодове, които имат високо съдържание на фруктоза. Най-добре е на трапезата ви да има сезонни плодове.

Честотата на хранене също е важна. Вместо 3 основни хранения разделяйте приема на храна на 4 до 6 пъти дневно.

С комбиниране на физическа активност най-малко три пъти седмично, а още по-добре ежедневно, и с правилна диета ще установите, че следващите лабораторни изследвания на кръв ще покажат намалено тригилицеридно ниво.

Share Button