Как да повишим защитните сили на организма с помощта на тези три подправки

През пролетта организмът е отслабнал и лесно се поддава на инфекции. Имунната система е изтощена и се нуждае от укрепване. Тя трябва да се възстанови, за да може да защитава тялото от вируси и микроби, чрез лимфоцитите и антителата, които откриват и унищожават „нашествениците“.

 

средства за силен имунитет

 

Мерки за засилване на защитните сили на организма

Набавянето на витамини е традиционна мярка, когато пролетта настъпи. Добре познатите средства за подсилване, като зелени храни, богати на витамини – коприва, лапад, както и чесън и лук, са традиционно използваните за тази цел.

Важно е тялото да е във форма, а за това допринасят и движенията, физическите упражнения, разходките. Достатъчно е редовно да изпълняваме няколко основни упражнения всеки ден.

Пиенето на течности е също особено важно за здравето, затова се сещайте по-често за целебната сила на билките и подправките, които са познати на хората и използвани в народната медицина още от древността.

В това видео може да видите как да приготвите освежаващ  и лечебен чай от канела, джинджифил и куркума с мед и лимон, който е изключително полезен при настинка и грип, като в същото време подобрява храносмилането.

 

 

За тези, които търсят допълнителни начини за подсилване на имунната система, препоръчваме подправки. Тук ще се спрем на ролята на три подправки, с които можете много добре да помогнете на организма си да се възстанови след зимния период, без да преминавате през традиционните за този сезон инфекции.

 

Куркума

 

ползите от Куркума

 

Тази подправка е популярна в нашата страна от сравнително неотдавна. Но вече много хора знаят за нейната роля за укрепването на здравето. Тя с право е наричана „най-мощното природно лекарство“. Куркуминът, съдържащ се в тази подправка, е антиоксидант, който неутрализира свободните радикали, които са причини за различни заболявания и възпаления. Помогнете на имунната система да се справи с пролетните вируси, като консумирате куркума на прах или като добавка.

За набавяне на необходимата дневна доза са необходими до 3 чаени лъжички куркума на прах. В добавката съдържанието на куркумин е много по-концентрирано.

Трябва да предупредим хората със заболявания на жлъчката, че куркумата може да причини криза.

 

Джинджифил

 

ползите от джинджифила

 

Джинджифилът също е познат на нашата трапеза и като лечебна храна от неотдавна, но бързо  придоби популярност. Чай от джинджифил е мощно средство за справяне с настинка или грип. Тази способност на подправката се дължи на това, че тя блокира способността на вирусите да се прикрепват към клетките в организма и така противодейства на инфекциите.

Джинджифилът съдържа аскорбинова киселина, основни витамини – А и В, както и естествени антибиотици.

Най-лесно е да настържете суров джинджифил в чая. Друг начин на консумиране е след смесване с мед в равни количества.

 

Канела

 

ползите от канелата

 

Отдавна използвана като ароматна подправка, канелата вече се използва и като стимулираща имунитета добавка. По съдържание на антиоксиданти тя е на едно от първите места сред всички продукти. Тази подправка съдържа съединения с антивирусна и антимикробна способност. Такъв е кумаринът, който й придава особения изкушаващ аромат.

Приемът на канела също може да причини проблеми, ако се превиши препоръчваното максимално дневно количество от половин чаена лъжичка.

Когато търсите канела, трябва да имате предвид, че тя е два вида: цейлонска и касия (обикновена). Цейлонската канела има много по-ниско съдържание на кумарин, който в големи количества действа неблагоприятно на бъбреците и черния дроб. Ще разпознаете цейлонската канела по по-светлия цвят, а ако е несмляна, корите се завиват само в една посока. При обикновената канела цветът е червенокафяв, а ако е на кора, тя се завива в двете посоки.

Важно е да проверите и произхода на канелата – цейлонската се внася от Шри Ланка, а вносът на обикновена канела е от Китай, Индонезия, Виетнам.

Комбинирането на богати на витамини храни, подправки, физически упражнения връща на организма силата за справяне с инфекции. Погрижете се за тялото си с правилна диета и движения.

Share Button