Как да преодолеете дефицита на желязо с правилно хранене

Ниското ниво на желязото в организма се установява чрез клинико лабораторни изследвания на серумно желязо. При голям дефицит настъпва желязодефицитна анемия.

Дори и малкият дефицит на желязо се дължи на продължително неправилно хранене. Затова ще дадем и съвети какви храни трябва да се консумират, за да може организмът да си набави желязо. Освен неправилното хранене  може да го причини и малкото двигателна активност.

Но трябва да имате предвид, че дефицитът на желязо може да е и вроден.

 

съдържащи желязо храни

 

Как дори при консумация на съдържащи желязо храни пречим на организма си да го усвоява

Храните, богати на желязо, включват зеленолистни зеленчуци, като спанак, коприва, както и черен дроб и месо. Важно е обаче да не ги комбинираме в едно ядене с въглехидрати, като захар и сладкиши. Тоест не трябва да ги смесваме с десерти. Причината е, че въглехидратите от тях се смесват с другите храни и храносмилането се нарушава.

Още един вид храни, които не трябва да се смесват в едно хранене със съдържащите желязо храни, са млечните продукти. Комбинацията на млечни продукти и месо е нездравословна и няма полза от желязото в другите храни, които консумирате заедно с месото.

 

хранене при желязодефицитна анемия

 

Нека лещата и бобът присъстват редовно на трапезата ви

Традиционно лещата и бобът често присъстват в менюто. Би трябвало да ги консумирате поне по 3 пъти седмично. Те са от храните, много ефективни за справяне с дефицита на желязо.

 

Суровите храни, които съдържат желязо, са най-пълноценни

Зеленолистните зеленчуци, като салатите, които се консумират сурови, са много пълноценни и трябва да присъстват в менюто, ако имате дефицит на желязо. Добавяйте към салатата и суров спанак и киселец.

 

зелени храни с желязо

 

Още една храна, която е много полезна за набавяне на желязо, е сусамът. Старайте се да консумирате по една-две лъжици суров сусам всеки ден. Можете да го добавите към салата, а можете и да го поръсите върху филия хляб.

За да си набавите желязо, консумирайте редовно и сурови ядки – бадеми, орехи, лешници, кайсиеви ядки, тиквени семки. Подходящо е да ги ядете на закуска.

Тук ще споменем и още един вид ядки, които са много богати не само на желязо – овесените ядки. За да са максимално полезни, накиснете ги от вечерта в студена вода и сутринта добавете лъжица мед и сушени плодове или ядки – орехи, бадеми и други, за пълноценна закуска.

 

ядки богати нажелязо

 

Дефицит на желязо и витамин С

Връзката между двете е следната. При неправилно хранене, когато комбинациите от храни пречат на правилното храносмилане и пълноценно усвояване на желязото, организмът много бързо изчерпва запаса си от витамин С. А дефицитът му води до проблеми в сухожилията и костите. Освен това се нарушава и пълноценното усвояване на витамините от група В и микроелементите и минералите от храните. Сред тях е желязото.

Не се опитвайте да компенсирате дефицита на витамин С с прием на добавки. Неправилното хранене продължава да пречи на набавянето на желязо.

 

плодове с витамин с

 

Естествено съдържащият се в лимоните, портокалите, кайсиите, прасковите, ябълките витамин С е за предпочитане. Консумирайте ги половин час преди хранене. Салатите – зелена салата, зеле, червени чушки, също съдържат витамин С.

Искаме отново да напомним, че физическата активност е много важна, както за здравето изобщо, така и за хора с дефицит на желязо. Разходките сред природата са за предпочитане пред ходенето по градските улици. Проветрявайте редовно и не пушете.

Share Button