Как да пречистим черния дроб от токсини

За много хора пандемията наложи оставане у дома месеци наред. Неизбежно с това идва намалената физическа активност и повече похапване, а вследствие на това и напълняване. Така се натоварва черният дроб. За преценяване на състоянието му лекарите назначават лабораторни изследвания на кръв, като пълна кръвна картина, изследвания на възпалителни маркери – скорост на утаяване на еритроцити и С-реактивен протеин, както и други изследвания.

 

Пречистете черния дроб

 

Дори да нямате оплаквания, ако сте водили заседнат живот месеци наред, това е натоварване за черния ви дроб и е необходимо да се погрижите за неговото пречистване.

 

Токсините претоварват черния дроб

Токсините, които достигат до черния дроб, се подлагат на разграждане. След това те се изхвърлят от тялото, чрез дебелото черво и бъбреците. Когато от околната среда постъпват допълнителни токсини, повече от обичайните количества, и към тях се добавят и токсини, освобождавани от свиващите се мастни клетки, натоварването се увеличава.

Ако се опитвате да отслабнете след многомесечния престой у дома и нямате успех, това вероятно се дължи на забавената функция на черния дроб вследствие на претоварване с токсини. Необходимо е да го пречистите, да извършите детоксикация.

 

Признаци за претоварване на черния дроб

 

Признаци за претоварване на черния дроб

Ако често ви се хапват сладки храни, имате запек, проблеми с кожата, болки в ставите, често имате газове и подуване на корема, тези симптоми подсказват, че черният ви дроб е претоварен и трябва да му помогнете с детоксикация.

 

Токсините претоварват черния дроб

 

Как се извършва детоксикация

Има няколко начина за детоксикация (пречистване) на черния дроб:

  • пречистваща диета
  • пиене на много вода
  • консумиране на храни, които стимулират здравословно храносмилане.

 

Пречистваща диета

Тази диета постига и отслабване. Дори ако отслабнете с до 6% от теглото си, нивото на чернодробните мазнини може да намалее с до 40%. Изключете висококалорични храни и меса. Хранете се с плодове и зеленчуци, консумирайте пълнозърнести храни.

 

Пиене на вода

Дневното количество вода, което помага за пречистването на черния дроб, е от 8 до 10 чаши. Пийте филтрирана или изворна вода. Още по-добре е да пиете топла вода с лимонов сок, което ще стимулира не само доброто храносмилане, но и лимфната система. И двете са важни за доброто функциониране на черния дроб.

 

Пиене на вода

 

Консумиране на храни, стимулиращи добро храносмилане

Такива храни са:

  • бадеми, фъстъци, слънчогледови семки, сьомга и авокадо – те са богати на витамин Е, който е мощен антиоксидант;
  • цвекло – това е заздравяваща клетките на черния дроб храна, която има антиоксидантни и противовъзпалителни качества;
  • горски плодове – те са богати на фибри, както и на антиоксиданти, наречени антоцианини, които прочистват и се борят с възпаленията в организма;
  • цитрусови плодове – те противодействат на уврежданията, които многото мазнини нанасят на черния дроб;
  • зеленолистни зеленчуци – те са богати не само на витамини и минерали, но и на фибри. А фибрите са изключително важни за правилното фукциониране на храносмилателната система и здравословните нива на холестерола в кръвта.

 

храни, стимулиращи добро храносмилане

 

Ако имате симптоми на претоварване на черния дроб и не можете да отслабнете дори с ограничаване на калоричните храни, детоксикацията ще ви помогне.

Време е за цялостно пречистване, не само на черния дроб, но и на целия организъм. С правилна диета, прием на достатъчно вода и повече физическа активност ще помогнете на черния си дроб да се възстанови и ще намалите теглото си.

Share Button