Как да разпознаем желязо-дефицитната анемия – причини и кръвни изследвания

Признаците на желязо-дефицитна анемия

Ако загубите апетит, чувствате се отпаднали, замаяни, това може да са признаци на желязо-дефицитна анемия. Обърнете се към личния лекар, за да ви изпрати за лабораторни изследвания.

На какво се дължи анемията

Анемията е чест проблем, който се дължи на намаляване на количеството хемоглобин в кръвта. По-голямата част от желязото в тялото е свързана с хемоглобина. А хемоглобинът доставя кислорода до тъканите, както и отнема образувания въглероден диоксид. Когато количеството на хемоглобина намалее, се нарушават процесите на доставяне на кислород и отнемане на въглероден диоксид. Още една важна функция на желязото е да допринася за образуване на ензими.

 

изследване за желязо-дефицитната анемия

 

Какви причини могат да доведат до желязо-дефицитна анемия

  • Хранителен режим с дефицит на желязо

Този режим се спазва често от вегетарианци, тъй като желязото от растителните продукти се усвоява по-трудно. А храни като месо, черен дроб, риба, бобови съдържат най-много желязо, затова при консумация на такива храни не е вероятно да развиете анемия.

  • Бременност и период на израстване на децата

При бременните жени и пори подрастващите деца желязото се усвоява по-интензивно и това може да причини дефицит в организма.

  • Недобро абсорбиране на желязото в организма

Недоброто абсорбиране може да се дължи на здравословен проблем, като хроничен гастрит или друго заболяване.

  • Хронични кръвозагуби

Такива кръвозагуби се получават например при обилна менструация. Поради обилното кървене организмът не може да компенсира загубата на кръв.

  • Злокачествен процес

Понякога желязо-дефицитната анемия е симптом за злокачествен процес в организма.

 

Какви изследвания ще ви направят в Лаборатория „ДЕЛПЕМ“

За да се установи дали нивото на хемоглобина в кръвта ви е намалено, ще ви направим следните изследвания:

  • пълна кръвна картина
  • натривка от периферна кръвна картина
  • изследване на серумно желязо
  • изследване на желязосвързващия капацитет.

Напомняме ви, че кръвта за изследванията трябва да се вземе сутрин, на гладно. Добре е да не сте се хранили последните 12 часа преди да дойдете за изследванията.

 

Пълна кръвна картина

За изследване на пълната кръвна картина, при която ще установим вида и броя на кръвните ви клетки, ще ви вземем венозна кръв.

 

Натривка от периферна кръв

Ще вземем натривката от периферна кръв, за да изследваме броя на кръвните клетки и тяхната структура.

 

Изследване на серумното желязо

За да изследваме серумното желязо, ще използваме венозна кръв. Нормалната стойност на серумното желязо е различна при децата и при възрастните. Границите са от 11 до µmol/L за мъже и от 6,6 до 26 µmol/L за жени. При децата на възраст над 6 месеца границите са между 7,7 и 33 µmol/L.

 

Изследване на желязосвързващия капацитет

Ще направим това изследване, за да установим способността за свързване на желязо в кръвта ви. За него също е необходима венозна кръв. Стойностите на този капацитет са различни при мъжете и жените. За мъже границите са между 52 и 77 µmol/L, а за жени – между 49 и 89 µmol/L.

Share Button