До какви проблеми води недостига на желязо в кръвта

Значение на желязото, признаци на дефицит и условия за изследвания за дефицит за надеждни резултати

Желязото е елемент, който влиза в състава на всички клетки на тялото. Следователно когато количеството му намалее, започват здравословни проблеми. Ще разгледаме признаците за дефицит на желязо и ако изпитвате някои от тях, е за предпочитане да си направите изследвания в Медико-диагностична лаборатория ДЕЛПЕМ.

 

клинико лабораторни изследвания снимка: https://healmymeal.com

 

Желязото в организма и значението му за хемоглобина

Количеството на този метал в организма е между 4 и 5 грама у възрастните. У жените то е малко по-ниско, отколкото у мъжете.

Желязото в организма присъства като съединение, което образува с белтъка трансферин, произвеждан в черния дроб. Около 70% от желязото, което е в кръвта, се използва при образуването на хемоглобин. Още една, по-малка част се използва при образуването на ензими и някои други протеини. А останалото се складира в тъканите.

Хемоглобинът е жизнено важен за организма, тъй като пренася кислорода от белите дробове. Дефицитът на желязо пречи на нормалното функциониране на организма.

 

желязодефицитна анемия снимка: https://www.aboutkidshealth.ca

 

Последствия, които причинява дефицитът на желязо

При заболявания или при неправилно хранене се стига до недостиг на желязо и организмът се опитва да компенсира това, като използва запасите, натрупани в тъканите. Но след като се изразходят и те, се получава остър недостиг на желязо – така наречената желязодефицитна анемия.

При опити за компенсиране на дефицита с храни, богати на желязо, и добавки трябва да се внимава да не се стигне до излишък на желязо, защото излишъците се отлагат във важни органи – в сърцето, в черния дроб, в панкреаса, а това може да причини увреждания на тези органи.

Признаци, показващи дефицит на желязо

Първо трябва да подчертаем, че признаците за недостиг на желязо не са специфични само за този дефицит и са необходими кръвни изследвания на желязо, за да се установи точната причина. Ето типичните изрази на дискомфорт:

  • честа умора и слабост, световъртеж
  • задух
  • косопад
  • чупливост и цепене на ноктите
  • честа раздразнителност
  • намалена функция на щитовидната жлеза.

дефицит на желязо Снимка: https://www.getbodysmart.com

 

Кои медикаменти понижават или повишават нивото на желязото

Приемът на аспирин, тестостерон, както и някои антибиотици могат на причинят понижаване на нивото на желязото. Ако приемате такива медикаменти, уведомете лекаря преди извършването на клинико лабораторни изследвания.

Приемът на алкохол и контрацептиви и естрогени, има обратен ефект – тогава нивото на желязо се увеличава. Трябва да вземете предвид и това и ако лекарят прецени, да спрете приема на определени медикаменти, преди да ви направят лабораторни изследвания на кръв.

На резултатите от изследванията могат да окажат влияние и добавки, които съдържат желязо.

Времето на деня влияе върху отчитането на резултатите

При назначаването на изследванията в клинична лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, лекарят ще прецени и времето на деня, когато да се проведат те. Концентрацията на желязо е на-висока рано сутрин, а вечер е най-ниска.

изследвания за дефицит на желязо

 

Не правете изследването след недоспиване или стрес

Не си правете изследвания, ако сте спали малко през нощта преди изследването или ако сте в състояние на стрес. Особено ако недоспиването или стресът продължават доста време, това се отразява на нивото на желязото – то се понижава.

Share Button