Как да се предпазим от артроза и ревматоиден артрит

Артритът е възпаление на ставите и се появява предимно у хора на възраст над 55 години. Но има и случаи на млади хора, които развиват това заболяване.

Възпаленията на ставите са различни. У възрастните се развива артроза. А при хора на възраст между 40 и 60 години се развива ревматоиден артрит.

 

как да избегнем Артроза

 

Възпаление на ставите

Краищата на двете ставни кости са обхванати от ставна капсула, във вътрешността на която има мембрана, изпълнена с течност. Това е синовиална течност, която се отделя от мембраната и улеснява приплъзването на костите. Тя служи и за предотвратяване на износването на повърхностите на ставните кости при движенията.

Ако синовиалната течност не е достатъчно или се развие инфекция в поддържащите тъкани, се получава възпаление. В капсулата се отделя възпалителна течност, ставата се подува, уврежда се и хрущялът. Ставата става неустойчива, пациентът усеща болки и дискомфорт.

 

възпаление на ставите

 

Артроза – възпаление на ставите поради износване с възрастта

С възрастта ставните хрущяли се износват. Тези дегенеративни изменения започват на възраст около 40 години, а при всички хора на възраст над 65 години има такова износване на някои стави, дори и човек да няма оплаквания от болки в ставите.

 

Симптоми на артроза

 

Симптоми на артроза

Типичните симптоми на артроза са скованост сутрин, както и болка при движение. Болка може да има и след движение, както и след продължително седене без движение. Най-често артрозата засяга ставите на гръбначния стълб, коленните и тазобедрените стави. Те са най-натоварвани, затова се износват най-бързо.

 

Ревматоиден артрит

Това е заболяване, което засяга хора на възраст между 40 и 60 години. По-често се наблюдава у жените. При него състоянието на пациента е лошо до около половин час след ставане.

Заболяването се развива, когато имунната система започне да атакува синовиалната мембрана, възприемайки я като чужда.

Ревматоидният артрит засяга едни и същи стави от двете страни на тялото. Първо се влошава състоянието на малките стави – на пръстите, дланите и стъпалата, а постепенно се засягат и големите стави.

Това заболяване има последствия за сърдечно-съдовата система, белите дробове, нервната система, развиват се и кожни проблеми. Затова ранната диагностика и клинико лабораторни изследвания са много важни.

 

Ревматоиден артрит

 

Изследвания за диагностика и проследяване на ревматоиден артрит

Изследванията включват ревматоиден фактор и антитела срещу циклични цитрулинирани пептиди.

Изследването на ревматоиден фактор (антитела RF) измерва този фактор в кръвта. Антителата RF са обикновено от клас IgM, но може да се установят и антитела клас IgG или IgA .При ревматоиден артрит обикновено се установява увеличена стойност на RF. Това изследване може да установи повишен RF дори няколко години преди развитието на заболяването. Но тази повишена стойност може да е симптом и на друго заболяване, затова лекарят ще прецени дали са необходими допълнителни изследвания в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ.

Изследването на антитела срещу циклични цитрулинирани пептиди (CCP) също се извършва за диагностика на ревматоиден артрит. Това изследване е много по-специфично от изследването на ревматоидния фактор.

И за двете изследвания се взема венозна кръв.

 

Не трябва да се намаляват движенията

При заболяване е погрешно да се обездвижите. Можете да се раздвижвате с ходене и гимнастика, която не натоварва ставите. Важно е да се укрепват мускулите около засегнатите стави. Затова трябва да се консултирате със специалист за правилен избор на раздвижване.

 

движение при артроза

 

Раздвижване и упражнения за всички стави

Разходките, изкачването на стълби, плуването са подходящи дейности. Но избягвайте действия с голямо натоварване на ставите, като скачане.

Подходящи са упражненията за разтягане. Те предпазват от скованост.

 

Хранителен режим и посещения на лекар

Хранителният режим също е важен. Избягвайте червено месо, млечни продукти, алкохол. Поддържайте нормално тегло, за да не натоварвате ставите. Посещавайте редовно лекар. Той може да прецени и дали ще ви е необходима физиотерапия.

 

Хранителен режим при артрит

Share Button