Как да се предпазим от слънчева алергия през лятото

Лятното слънце е дълго чакано, но с началото му е възможно при хората със светла и по-чувствителна кожа да се появяват обриви или червени петна. Особено лесно е да се получат петна или обриви, ако човек е бил изложен на силно слънце в продължение на няколко часа. Тази чувствителност е известна като слънчева алергия. Установено е, че тя се проявява най-често у хора във възрастовите граници от 20 до 40 години.

снимка: https://www.allergystore.net

Важно е да знаете особеностите на това заболяване, за да можете да се предпазвате още от началото на лятото, носейки подходящи дрехи и прилагайки подходящи слънцезащитни продукти.

Има различни прояви на слънчевата алергия

У хора на възраст от 20 до 40 години, страдали от акне в младежка възраст, алергията може да се прояви и след прилагане на слънцезащитни продукти.

снимка: http://www.welshmummyblogs.com

Когато слънчевата алергия е в по-силна форма, с обриви, тя се нарича слънчева уртикария. За облекчаването на сърбежа и отшумяването на обривите трябва да се прилагат специални кожни продукти за мазане.

Особено рисково е излагането на слънце край морето

Много лесно е да се получи алергия към слънцето при почивка край морето. Там слънцето е много силно, а и изкушението за престой на слънце е голямо и лесно може да се прекали с излагането на кожата на палещите лъчи.

Излагането на силно слънце може да причини рак на кожата

При често или редовно излагане в най-интензивния период на слънчевото лъчене – от 12 до 16 часа, се създава риск от развитие на рак на кожата.

снимка: https://www.sciencealert.com

Може ли да се излекувате напълно, ако имате слънчева алергия

Алергията към силното слънце не може напълно да се излекува. Но с умерено излагане на слънчевите лъчи може да се смекчат проявите й.

Диагностика за установяване на слънчева алергия

Обикновено пациентите изпитват пристъп на алергия към слънцето в началото на лятото, а след това зачервяването и обривите отшумяват. Кожата вече свиква със слънцето.

Има обаче и по-упорити и по-силни пристъпи на алергия. Ако след излагане на слънцето получите силно зачервяване на кожата, обрив, боли ви глава, обърнете се към лекар. Може да се наложат допълнителни клинико лабораторни изследвания. Трябва да се уточни дали страдате от слънчева алергия, за да спазвате някои ограничения и да защитите кожата си по всички подходящи начини, които ще изброим по-долу.

Изследванията включват кожна биопсия, както и кръвни изследвания и тестове за други алергии. Така освен диагностициране на слънчевата алергия лекарят ще може да уточни и вида й.

Подходящите дрехи за хората със слънчева алергия

снимка: https://www.organicfacts.net/organic-cotton-clothing.html

Старо правило е, че за лятото са подходящи дрехи в светли цветове, за да не привличат силно слънцето. Непременно го спазвайте.

А за по-чувствителните хора е добре да носят дрехи с дълги крачоли, дълги дрехи, за дамите са подходящи и дълги поли и рокли. Когато облеклото е от леки естествени материи, памук или лен, дългите дрехи и дългите ръкави не създават дискомфорт.

Още един важен вид защита са слънцезащитните продукти – кремове, спрейове, лосиони. Използвайте продукти с висок слънчезащитен фактор. Ако сте на плажа, е необходимо да ги прилагате често, на всеки два часа.

 

 

Share Button