Как да се справим с метаболитния синдром по време на менопаузата

Менопаузата е период на големи промени за жената. При много от жените още в началото започва напълняване, при някои с доста килограми. Естествено и неизбежно ли е натрупването на тегло през този период? С изследвания в клинична лаборатория ДЕЛПЕМ може да се установи дали за натрупаните в повече килограми няма други причини освен менопаузата, а със спазване на умерен режим на хранене може да се поддържа нормално тегло.

изследвания при напълняване Снимка: http://beautyinfashions.com

 

Кога трябва да започнете да внимавате за начина си на хранене

След 45-та година вече е време да се спазват някои мерки и ограничения в храненето, за да не се стигне до свръхтегло.

На какво се дължи по-лесното натрупване на излишно тегло

С напредването на възрастта намаляват потребностите на организма от енергия. Ако се храните както до настъпването на менопаузата, това означава, че част от енергията, осигурявана от храната, ще бъде излишна, а това ще доведе до трупане на излишно тегло.

През менопаузата спада нивото на женските полови хормони – естрогените. Увеличава се ролята на други хормони, сред които ще споменем тестостерона – това е мъжкият хормон. Хормоналните промени също допринасят за натрупване на тегло.

Метаболитният синдром

При настъпване на периода на менопаузата една на три жени изпитва метаболитен синдром.

Това е затлъстяване, съчетано с други процеси в организма. Те могат да се дължат на хормоналните промени в женския организъм, а може да са и резултат от болестно състояние. За да се установи дали няма заболяване, което поражда затлъстяването, са необходими хормонални изследвания.

метаболитен синдром Снимка: https://www.drcarney.com

 

Натрупванията на излишни мазнини в определени части на тялото

При жените излишните килограми се трупат основно на две места – около талията и на корема. Тези места са типични за натрупване на излишно тегло и през менопаузата. Фигурата се закръгля, придобивайки формата на ябълка.

Усложнения за здравето поради затлъстяването

Както при всички хора, които имат тегло над нормалното, при жените с натрупани излишни килограми в менопаузата се увеличава нивото на холестерола. Това увеличаване крие рискове за здравето. Важно е холестеролното ниво да се следи чрез кръвни изследвания.

Повишава се и кръвното налягане, което също е свързано с рискове за здравето. Затова при жени в менопауза с наднормено тегло то трябва да се измерва редовно.

Свръхтеглото повишава и риска от атеросклероза. Затова е важно да се ограничи приемът на животински продукти и мазнини, както ще споменем и по-долу.

затлъстяване на жени Снимка: http://beautyinfashions.com

 

Можете ли да предприемете диета за бързо отслабване

Не всички жени понасят лесно хормоналните промени през менопаузата. При тези, които изпитват затруднения, бързото отслабване води до недобро самочувствие. Женският организъм вече не може да се адаптира така лесно към промените и ако решите да предприемете диета, тя не трябва да е много строга, за да се чувствате добре.

напълняване през менопауза Снимка: https://www.heartuk.org.uk

 

Отслабване и поддържане на нормално тегло през менопаузата

За изразходване на излишните килограми е важна ежедневната физическа активност – поне ходене пеша, разходки сред природата, както и умерено натоварване със спорт – плуване, джогинг. Чрез физическа активност се повишава нивото на естрогените.

Трябва да се промени диетата, като в нея се включат повече фибри, зеленчуци и плодове. Животинските продукти и месото трябва да се избягват или да се намалят до минимум.

 

хормонални изследвания при напълняване Снимка: http://beautyinfashions.com

Share Button