Как да се справим със „скрития“ железен дефицит

Ако се уморявате бързо, ако косата ви капе, ноктите са чупливи, а кожата е суха, ако „всичко ви боли и нищо не помага“ – време е да се изследвате за дефицит на желязо.

Притеснителен е фактът, че все по-често латентният (скрит) железен дефицит се среща при много хора. Въпреки че нивата на хемоглобина могат да са все още нормални, може да се стигне до изчерпване на транспортните и органните запаси на желязо. Днес недостигът на желязо е една от най-честите патологии. Медицинските доклади сочат, че над 1,5 милиарда човека страдат от дефицит на желязо. Ясно е, че жлязодефицитната анемия сама по себе си не е болест, но в същото време може да бъде симптом на сериозна патология.

 

дефицит на желязо

 

Каква е ролята и значението на минерала желязо за човека

Желязото е минерал, който тялото ни може да получи само отвън и частично от собствените си унищожени червени кръвни клетки, които, уви, не са вечни и живеят средно 90 дни. В организма на желязото е отредена най-важната функция – осигуряването на кислород. Желязото е част от хемоглобина, протеинът, който пренася кислорода, и без него тази функция става невъзможна. Освен това желязото участва в механизмите на имунитета, функционирането на редица ензими. Нуждата на организма от желязо е висока и нараства при всяко натоварване – както положително (бременност, кърмене, спорт, интензивна работа), така и не толкова (хронични заболявания и др.).

 

ролята и значението желязото за човека

 

До какво води дефицитът на желязо

Дефицитът на желязо най-често води до значителни в структурата на косъма, неговото изтъняване, повишена загуба и дори ранно побеляване.

Заедно с това настъпват промени и в структурата на ноктите. Те стават чупливи, появява се напречно набраздяване, назъбване на ръба или изкривяване на нокътната плочка.

Наблюдава се също така изкривяване на вкуса под формата на пристрастяване към сурово месо, тесто, креда и др. Пациентите са привлечени от миризми на мухъл, бензин, керосин или ацетон.

Друг симптом е появата на уринарната инконтиненция, т.е. неволното изпускане на урина и загуба на волевото контролиране при освобождаване на покчния мехур.

Понякога дефицитът на желязо води до атрофия на лигавицата на езика, хеилоза или ъглов стоматит (възпаление на ъгълчетата на устните), глосит (хроничен възпалителен процес на езика), зъбен кариес и дори мускулна слабост.

Проява на дефицит на желязо може да бъде и появата на субфебрилна температура (между 37 и 37.2 градуса).

В допълнение към общата слабост, неразположението, чупливостта на ноктите и косопада, хората също могат да изпитват постоянна болка в гърба. Причината за това е, че желязото в кръвта отговаря за транспорта на кислорода до всички клетки на тялото. Човек с ниско съдържание на хемоглобин дори да диша най-чистия въздух в гората, няма да получи необходимото количество кислород, тъй като няма достатъчно транспорт – хемоглобин. Оттук се появят и симптомите на слабост и повишена мускулна умора както при отравяне.

 

симптоми на скрит дефицит на желязо

 

Кои са причините за недостиг на желязо

Може да има много и различни причини за недостиг на желязо. Някои от тях са следните:

  • хронична кръвозагуба с различн с различна локализация в тялото;
  • менструална кръвозагуба с различна етиология;
  • назална или други хеморагични диатези, характеризиращи се с продължително кървене при незначителни наранявания;
  • нарушена резорбция и малабсорбция на желязо;
  • повишена нужда от желязо при бременност, кърмене, интензивен растеж и пубертет;
  • нарушение на транспорта на желязо (при намалено количество на протеин в кръвта);
  • повишена нужда от желязо (бременност, кърмене, интензивен растеж, хронични заболявания);
  • хранителна недостатъчност – малък прием на желязо с храната (диети, строги и не много вегански) и др.

 

Нуждата от желязо при мъжете

За възрастен мъж, за да избегне анемия, е достатъчно да попълни дневните си загуби, които са средно 1 mg на ден. Но за да компенсира това количество, тялото трябва да получи много повече, тъй като средно само 10% от общото желязо, което влиза в тялото, се абсорбира. Следователно, за да усвоите 1 mg, трябва да получите 10 mg желязо от различни храни. Това е норма за възрастен мъж.

Нуждата от желязо при жените

При жените в детеродна възраст нуждата от него е по-голяма, отколкото при мъжете. Една небременна жена трябва да получава 18 mg желязо на ден. Това е така, защото жените редовно губят значителни количества желязо по време на цикъла си. А по време на бременност се изисква още повече.

Как може да получим желязо

Както бе споменато по-горе, получаваме основно желязо от храната.

Има два вида желязо в храната:

  • хем (лесно смилаемо)
  • нехем (трудно смилаемо).

Хем желязото се намира в червеното месо, месото от черен дроб, домашни птици, риба и морски дарове. Желязото от тези храни се усвоява по-лесно и в по-големи количества.

Нехемовото желязо се намира главно в растителни храни (спанак, боб, боб, лешници, аспержи, ябълки и др.), Но за неговото усвояване изискват помощници, предимно органични киселини, като аскорбинова киселина – витамин С.

Трябва да се има в предвид също така, че в много богати на желязо храни се съдържат вещества, които значително намаляват усвояването на желязото. Не трябва да се злоупотребява и със силен чай, тъй като съдържащият се в него танин също намалява бионаличността на желязото.

Важно е да не забравяте, че само около 15% желязо се усвоява от храната и да се консултирате с лекар как да набавите необходимото количество желязо, така че да не развиете анемия.

 

храни богати на желязо

Share Button