Как да се храним при нисък хемоглобин

Имате нисък хемоглобин? Повишете го с правилно хранене!

Нисък хемоглобин се установява чрез кръвни изследвания. А те се назначават при оплаквания от бърза уморяемост и непрекъснато чувство на слабост. Хемоглобинът има задачата да пренася кислород от белия дроб към тъканите. Това помага за нормалното функциониране на клетките в организма. При нисък хемоглобин способността на кръвта за пренасяне на кислород към тъканите намалява и затова се появява умора и слабост. Кожата е бледа, тъй като в организма намалява количеството желязо, а то подпомага пренасянето на кислорода. Чупливите нокти, сухата кожа и студените крайници също подсказват недостиг на хемоглобин.

 

симптоми нисък хемоглобин

 

Правилно хранене за повишаване на хемоглобина

За да се набави желязо и да се повиши хемоглобинът, трябва да се консумират храни богати на желязо.

На първо място ще посочим морските храни, особено риба тон, както и други риби и хайверът им. Богати на желязо са и червеното месо, семената и ядките. Кафевият ориз е богат на желязо.

Не само за вегетарианците се препоръчва консумацията на определени зеленчуци, особено зеленолистни. Те са по-полезни, когато се консумират сурови. Обогатете храненето си със зелена салата, лапад, спанак.

За добър хемоглобин допринася допълването на диетата с броколи, цвекло, тиквички, зеле, домати, плодове като череши, смокини, фурми.

 

храни при нисък хемоглобин

 

Добавки с желязо и подходящи храни за допълнение

Ако приемате добавки с желязо, допълнете с определени храни за по-добро усвояване на този елемент от организма.

  • Комбинирайте с храни, които съдържат мед

Храните, които съдържат мед, помагат за по-пълно усвояване на желязото. Такива храни са сиренето и черният дроб, както и плодове като кайсии и сушени смокини.

  • Полезни са и храните с богато съдържание на витамин С

Витамин С се съдържа в цитрусовите плодове и сокове. Освен портокали, лимони и грейпфрут пийте пресен портокалов сок и добавяйте към салатата и ястията лимонов сок.

  • Храните богати на витамин А, също са важни

Витамин А е сред важните компоненти подпомагащи усвояването на желязото. Храните, в които се съдържа в голямо количество, включват риба и черен дроб.

  • Включете храни, богати на бета-каротин

Бета-каротинът подпомага производството на витамин А. Включете го в диетата си. Той се съдържа в червените, оранжевите и жълтите плодове и зеленчуци. Затова консумирайте тиква, моркови, сладки картофи, а също и манго.

 

храни богати на желязо

 

Храните богати на фибри и калций намаляват хемоглобина

Храните с фибри съдържат фитинова киселина, която пречи на усвояването на желязото. Сред тях са зеленчуците, бобовите, овесените ядки.

Калцият пречи на доброто усвояване на желязото. Затова не комбинирайте в едно хранене храни, богати на желязо, с продукти, съдържащи калций. Такива храни са млечните продукти и семената. Можете да ги консумирате най-рано два часа след консумацията на храни съдържащи желязо.

 

Храните богати на фибри

 

Избягвайте еднообразен режим на хранене, кафе и алкохол

Чрез храната нивото на хемоглобина не само може да се повиши, но и да се намали. Консумацията на кафе и алкохол намалява нивото му. Това се дължи на съдържанието на полифеноли в тях. Те блокират усвояването на желязото и след консумацията на кафе и чай трябва да се направи пауза от поне два часа, преди да се консумират богати на желязо храни.

Консумирането на еднообразна храна води до намаляване на хемоглобина. Старайте се да разнообразявате диетата си с подходящи храни.

Правилната диета, правилното комбиниране на определени храни и следенето на хемоглобина чрез лабораторни изследвания на кръв помагат за постигане на добро ниво на този важен компонент.

Share Button