Как да си повишим нивото на хемоглобина в кръвта

Още в миналото ниското ниво на хемоглобина е било проблем, за който се опитвали да намерят решение, но успели да направят това едва в средата на 19 век. Днес знаем много повече за този показател, но за да разберем защо е толкова важен, трябва да разгледаме неговата функция.

 

Каква е функцията на хемоглобина

Хемоглобинът е част от еритроцитите, червените кръвни телца, които снабдяват организма с кислород. Хемоглобинът в тези кръвни телца отдава на тъканите на организма кислород и отнема от тях въглеродния диоксид.

нисък хемоглобин

 

Какво е нормалното ниво на хемоглобина

За да имате нормално ниво на хемоглобина, при кръвни изследвания в Лаборатория ДЕЛПЕМ трябва той да е в границите между 135 и 160 г/л за мъже и между 120 и 140 г/л за жени.

 

Какво показва ниското ниво на хемоглобина

Ниското ниво означава, че на организма не му достига животински белтък. Пониженото ниво на хемоглобина се нарича анемия или малокръвие. В резултат от него се появява слабост, сънливост, аритмия, сухота в устата, кожата също става по-суха, може да се появи косопад, чупливост на ноктите

 

Кои са основните причини за ниско ниво на хемоглобина

Сред най-честите причини за понижаване на нивото на хемоглобина са:

  • еднократно или периодично губене на кръв
  • неправилно хранене, особено ако се изключи приемането на животински белтъци

 

Как можем да повишим нивото на хемоглобина

Ако изпитвате някой от посочените по-горе симптоми, направите си изследване на хемоглобина в Лаборатория ДЕЛПЕМ и установите, че нивото му е под долната граница, можете да вземете мерки, за да го повишите до нормално ниво.

Основният начин за това е чрез храненето. Храната ви трябва да е богата на желязо. За да можете да си набавите необходимото количество желязо, което е 1,5 мг, трябва да приемете храна със съдържание около 15 мг, тъй като на практика само 10% от този елемент се усвоява от храната.

Но ако нивото на хемоглобина ви е много ниско, ще се наложи личният ви лекар да ви предпише медикаменти, за да може по-бързо да достигнете необходимия минимум. Може да се наложи да ги приемате няколко месеца, минимум три. Периодично ще трябва да проверявате действието на медикаментите чрез лабораторни изследвания.

 

Кои храни са богати на желязо

На първо място, това са субпродуктите – дроб, бъбреци, език. Други храни, чрез които можете да си набавите желязо, включват шоколада, гъбите, рибния хайвер, скумрията, както и горските плодове. Съдържанието на желязо в тези храни е около 4 мг в 100 грама.

С по-малко, но все пак добро съдържание на желязо са храни като телешко, овче, заешко, спанак, орехи, яйца, ябълки, круши. Съдържанието на желязо в тях е между 2 и 4 мг в 100 грама.

С още по-малко съдържание на желязо са медът и плодове като праскови, сливи, череши, вишни, грозде, лимони.

 

храна за покачване на хемоглобина

 

Млякото, изварата, портокалите и мандарините са с много малко съдържание на желязо.

Но трябва да имате предвид, че когато консумирате богати на калций храни, те намаляват степента на усвояване на желязото. Затова е за предпочитане да не приемате мляко и млечни продукти, или да ги консумирате ги по различно време, например едните на обяд, а другите на вечеря.

Share Button