Кога да изследвате феритин

Какво е феритин

Феритин е названието на протеин, който съдържа желязо. Този протеин се съдържа основно в клетките – предимно в черния дроб и в клетките на имунната система, а в кръвта количеството му е много малко.

 

Какво е феритин

 

Желязото има важно значение за организма

Желязото е важно за организма, тъй като то обуславя способността на червените кръвни клетки да пренасят кислорода от белите дробове до всички части на тялото. Ако желязото е с понижено ниво, това пренасяне се затруднява. Но и излишъкът на желязо също е неблагоприятен за здравето. Нивото на желязо в организма се установява с лабораторни изследвания на кръв.

 

Желязото има важно значение за организма

 

Освобождаване на феритин и свързване с трансферин

Феритинът се освобождава при постъпване на сигнал от организма, че е необходимо ново количество желязо за производство на нови червени кръвни клетки. Той се свързва с протеина трансферин, който помага за транспортиране на феритина до мястото, където е необходими производството на червени кръвни клетки.

 

Кога се изследва феритинът

Ако лекарят ви има съмнения, че нивото на желязото в организма ви е под или над нормалното, той ще ви назначи изследване на феритин в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ. Изследването се извършва с проба от венозна кръв. Препоръчително е пациентът да не е консумирал храна през последните 12 часа. Изследването е с по-точни резултати, когато се извършва на гладно.

 

Кога се изследва феритинът

 

Какви са нормалните нива на феритин

Нормалните нива на феритин в кръвта са различни при мъжете и жените. Ето границите на тези нива:

  • за мъже – от 20 до 500 ng/mL
  • за жени – от 20 до 200 ng/mL.

Тези стойности могат леко да се различават при различните лаборатории.

 

Какви са нормалните нива на феритин

 

Какви са симптомите на недостиг на феритин

Дефицитът на желязо предизвиква слабост, шум в ушите, лесна уморяемост, замайване, задух. Пулсът се учестява, може да настъпят нарушения в съня.

Вътрешно кървене или прекалено менструално кървене могат да причинят дефицит на желязо.

След като бъде установен недостиг на желязо чрез изследвания, лекарят ще ви назначи прием на препарат за повишаване на нивото му. След лечението отново трябва да се извършат кръвни изследвания, за да се установи резултатността.

 

симптомите на недостиг на феритин

 

Какви са симптомите на излишък на желязо

Излишъкът на желязо предизвиква отслабване, болки в ставите и корема. Може да се появи сърцебиене и болки в гърдите.

С напредване на времето тези симптоми се влошават.

Важно е да се извършат изследвания при съмнения за излишък на феритин, тъй като те могат да се дължат и на увреждане на черния дроб или далака. Някои заболявания също причиняват излишък на феритин: ревматоиден артрит, хипертиреоидизъм, диабет тип 2, левкемия, Ходжкинов лимфом, болест на Стил.

Затлъстяването и алкохолизмът се характеризират с повишено ниво на феритин.

 

симптомите на излишък на желязо

 

Изследване на феритин при пациенти с риск от анемия

При пациентите, при които съществува риск от анемия – при бременни, при пациенти с хронични бъбречни заболявания, при пациенти на хемодиализа, както и при редовни кръводарители, също е необходимо изследване на феритин.

 

За по-добра диагностика са необходими и допълнителни изследвания

За да може да се извърши по-добра диагностика, лекарят ви може да назначи и допълнителни изследвания в клинична лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково. Такива са изследванията  на хемоглобин, серумно желязо, желязосвързващ капацитет на кръвта.

Share Button