Кога се налага да си направите изследвания за установяване на проблеми с щитовидната жлеза

Заболяванията на щитовидната жлеза са доста чести, затова след 35 годишна възраст всеки трябва да си прави преглед на жлезата веднъж на 5 години. Чрез лабораторни изследвания на кръв може да се установи дали има отклонения от нормалното функциониране на жлезата, дали функцията й е ускорена или понижена. И в двата случая трябва да се предприеме лечение, което ще определи ендокринолог.

промоции Само до края на май може да се възползвате от промоционалния пакет за хормонално изследване на щитовидната жлеза в клинична лаборатория ДЕЛПЕМ, Хасково и Любимец.

 

изследвания на щитовидната жлеза

 

Признаци, че имате проблеми с щитовидната жлеза

Ако започнете бързо да отслабвате, ако очите ви са изпъкнали и областта под тях е подута, това може да е признак за ускорена функция на щитовидната жлеза. Особено опасно е когато имате сърцебиене. Трябва незабавно да посетите лекар, за да ви назначи хормонални изследвания.

Понижената функция на щитовидната жлеза се изразява в бързо напълняване.

Уморяемостта, затрудненото преглъщане, изпъкналостта на централната част на основата на врата също могат да бъдат признаци на проблеми с щитовидната жлеза.

 

 

 

Какви изследвания са необходими за установяване на проблеми на щитовидната жлеза

Изследванията, които лекарите назначават, включват:

  • TSH
  • FT3
  • FT4
  • антитела

 

Kакво е TSH

Това е съкращение от „тиреостимулиращ хормон“. Той има висока стойност при понижена функция на щитовидната жлеза и ниска, когато функцията й е ускорена.

За изследване на TSH в клинична лаборатория ДЕЛПЕМ се взема венозна кръв на гладно.

Какво е FT3 и FT4

FT3 означава свободен трийодтиронин. Заедно с FT4 – свободен тироксин, този хормон стимулира обмяната в организма. По-голямата част от тези хормони е свързана с протеини в кръвта, а малка част се намира в серума. Лабораторни изследвания на двата хормона се правят заедно с изследване на TSH.

Когато стойностите на FT3 и FT4 са повишени, това е признак за повишена функция на щитовидната жлеза, а когато са ниски, това означава, че функцията й е понижена. Нормалните граници на двата хормона са: за FT3 – между 1,7 ng/l и 3,7 ng/l, а за FT4 – от 7 ng/l до 14,8 ng/l. Те се изследват с венозна кръв на гладно.

 

Кога се правят изследвания на антитела

Антитела се образуват в организма при заболяването наречено Хашимото. То се среща много по-често у жени. Това е автоимунно заболяване, при което организмът отделя антитела, атакуващи собствената щитовидна жлеза на тялото. Причините за заболяването могат да са инфекциозни заболявания. За установяване на Хашимото трябва да се направят изследвания на TSH и FT4 – при това заболяване TSH е повишено, а стойността на FT4 е нормална или намалена.

Изследванията на антителата са следните:

  • ТАТ
  • antiTPO

ТАТ означава „тиреоглобулинови антитела“. Тиреоглобулин е название на белтък, произвеждан от щитовидната жлеза, който се използва за производство на активни хормони. Антителата атакуват този белтък. Клинико-лабораторни изследвания на ТАТ се извършват с венозна кръв на гладно.

TPO означава „тироидна пероксидаза“ – тя се намира в ендоплазмата на тироидните клетки. Иследването на антителата, атакуващи TPO, се извършва с венозна кръв на гладно.

Share Button