Кога се налага изследване на имуноглобулин Е

Какво е имуноглобулин Е

Това е вид антитела. Те се намират само у бозайниците и основната им роля е да осигуряват имунитет против паразити.

Имуноглобулин Е, или както се обозначава за по-кратко, IgE, е и основна причина за алергични реакции – ринит, астма и други. Той е гликопротеин, чиято концентрация в кръвния серум е ниска, а времето на полуживот в човешкия организъм е между два и три дни.

 

изследване на имуноглобулин Е

 

Как се осъществява предпазването от паразити чрез IgE

Големите паразити, които проникват в организма и не могат да бъдат погълнати от него, предизвикват имунна реакция. Така започва производството на имуноглобулин Е, като целта е молекулите му да покрият паразита. На свой ред това предизвиква привличане на оцветяващи клетки, наречени еозинофили. Последствието е низ от реакции, за отделяне на токсични вещества, които да унищожат паразита.

 

причина за алергични реакции

 

Увеличеното производство на IgE се дължи и на действието на алергени върху организма. Това увеличено производство се установява чрез лабораторни изследвания на кръв.

И така, изследването на нивото на IgE в лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, дава възможност за диагностициране на наличие на паразити и на алергични реакции. То е важно и когато трябва да се установи и за разграничаване на алергична реакция от паразитно заболяване. Още една причина за провеждане на такова изследване е съмнение за екзема у пациента.

 

Какво показва ниво на IgE под нормалното

От една страна, прекомерно ниското ниво на този имуноглобулин е добър резултат, що се отнася до паразити или алергия.

Но от друга страна, ако нивото при лабораторни изследвания е прекалено ниско, макар и рядко, това може да е признак за вроден проблем с имунитета, или със злокачествено заболяване на костния мозък.

 

лабораторни изследвания на кръв за алергия

 

Какво представлява изследването

За вземане на кръв за изследване може да се използва или венозна кръв, или капилярна. Пробата се поставя в епруветка за серум с отделящ гел. Ако трябва да се съхранява, епруветката може да се държи до 24 часа, при температура между 2 и 8 градуса.

След установяването на нивото на IgE, дали е нормално или повишено, може да се използва и маркер за бронхиална астма, ако има съмнение за това заболяване.

При пациенти с екзема по-голямо повишаване на нивото на имуноглобулин Е съответства на по-тежка степен на екзема.

 

И при нормално ниво на IgE може да е налице заболяване

Около 50% от хората, които страдат от алергични реакции, като ринит и астма, са с повишено ниво на имуноглобулин Е. Но има и приблизително същият процент хора с тези алергични заболявания, при които нивото на IgE е нормално. Затова това изследване не е достатъчно за точна диагноза. Трябва да се проведат и други кръвни изследвания, за да може лекарят да постави точна диагноза.

 

лабораторни изследвания за алергия

 

Нормалните стойности на IgE

Стойностите са различни при деца и при възрастни.

При възрастните, ако при клинико лабораторни изследвания бъде установено ниво до 100 U/m, то е нормално. При стойности над тази нивото е повишено.

За децата, в зависимост от възрастта, нормалните стойности са между 10 и 50 U/ml.

Share Button