Кога се препоръчва изследване на ревматоиден фактор

Какво представлява ревматоидният фактор

Ревматоидният фактор показва какво количество антитела са налични в кръвта. Антителата са средствата на имунната система на тялото, с които то се бори с вируси и бактерии, за да предотврати заболяване.

 

Кога трябва да си направите изследване за ревматоиден фактор

В Лаборатория ДЕЛПЕМ ще ви направим изследване за този фактор, когато имате оплаквания, характерни за ревматоиден артрит, или за синдрома на Сьогрен.

Типичните оплаквания при ревматоиден артрит включват:

  • затопляне, подуване или болки в ставите
  • скованост в областта на ставите, изпитвана сутрин
  • кожни възли

Ако детето ви има полиартикуларен ювенилен идиопатичен артрит, изследването на ревматоидния фактор ще покаже дали детето има повишена стойност на фактора.

 

Други случаи, в които стойностите на ревматоидния фактор са повишени

Ако страдате от хронична инфекция, или ако имате възпалително заболяване, стойността на ревматоидния фактор може леко да се повиши.

Ако имате автоимунно заболяване, това също може да е причина за високи стойности на ревматоидния фактор.

При хора на възраст над 65 години понякога се наблюдава високо ниво на фактора.

 

Защо това изследване не е достатъчно за определяне на наличие на ревматоиден артрит

Както вече посочихме, стойностите на фактора може да се повишат поради други заболявания. Освен това те могат да бъдат завишени и при здрави хора. Процентът на здравите хора с висок ревматоиден фактор е около 5%.

Затова освен определянето на стойността на фактора в клинична лаборатория ДЕЛПЕМ трябва да бъдат проведени и други изследвания, които ще назначи вашият лекар.

 

Как ще измерим стойността на ревматоидния фактор в медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ

Измерването включва два теста: аглутинационен и нефелометричен. Те се извършват с кръвната проба, взета от вените. За да направим това изследване, не е необходимо да спазвате специални условия.

При пациенти с кръв, в която съдържанието на мазнини е високо, може да се получат неточни резултати от изследването.

 

Какво представлява аглутинационният тест

Този тест може да бъде два вида: със смесване на кръвта с латексови частици и със смесване с червени кръвни клетки на овца.

Първият вид тест се извършва, когато за първи път ви изследваме за ревматоиден артрит. При него кръвта се смесва с латексови частици, които са покрити с човешки антитела. При наличие на антитела на ревматоиден фактор латексовите частици ще се слепят.

Вторият вид тест се извършва, когато трябва да потвърдим дали имате антитела. Освен това, ако при първото изследване не сме установили антитела, а продължавате да се оплаквате от типични симптоми на ревматоиден артрит, също ще приложим този вид тест. При него ще смесим взетата кръв с червени кръвни клетки на овца, които са покрити с антитела от заек. И при този тест при наличие на антитела ще се получи слепване – на червените кръвни клетки.

 

Какво представлява нефелометричният тест

При този тест в Медико-диагностична лаборатория ДЕЛПЕМ ще смесим взетата кръв с антитела, които ще причинят съсирването й, ако имате антитела на ревматоиден фактор. За измерване на съсирването ще пуснем през пробата лазерна светлина. Чрез степента на блокиране на светлината от пробата ще измерим стойността на фактора.

 

Какво ще покаже наличието на ревматоиден фактор в кръвта ви

У около 75% от пациентите, имащи ревматоиден артрит, се получава положителен резултат. Ако резултатът е отрицателен, може да се наложи повторно изследване.

Ако при положителен резултат още нямате признаци на заболяването, има вероятност то да се развие в бъдещето.

Положителният резултат може да се дължи и на други заболявания, например автоимунни.

 

Нормални стойности на ревматоидния фактор

Нормалните стойности се представят в титър или в нормални единици. Нормалният титър трябва да е под 1:80, а нормалните единици на милилитър – под 60 U/mL.

Share Button