Кое е нормалното ниво на кръвната захар

При измерването на захарта в кръвта в Лаборатория „ДЕЛПЕМ“ ще определим какво количество глюкоза има в нея.

 

изследване на захарта в кръвта

 

Какво е значението на глюкозата в кръвта

Глюкозата, намираща се в кръвта, е основният източник на енергия. Благодарение на тази енергия се обезпечава функционирането на органите и тъканите на тялото.

 

Фактори, които оказват влияние върху нивото на глюкозата

  • Хормоните

Един от основните фактори са хормоните. Основният хормон, влияещ върху нивото на глюкозата, е инсулинът. Той се синтезира в бета клетките на задстомашната жлеза и намалява нивото на кръвната захар.

Други хормони, които повишават глюкозното съдържание в кръвта, са адреналинът, растежният хормон, глюкагонът, кортизолът, тироксинът. Те се отделят както между храненията, така и през нощта. Те не дават възможност глюкозата да намалее под нормалната стойност, т.е. да се получи хипогликемия.

  • Храната

Храната повишава глюкозното съдържание в кръвта. Затова след хранене нивото на инсулина започва да се увеличава. След като измине известно време и нивото на глюкозата намалее,

Докато на гладно съдържанието на глюкоза в кръвта е от 3,4 до 6,1 ммол/л, след хранене обикновено то достига от 7,7 до 8.0 ммол/л.

  • Физическата активност

Движенията, упражненията, тренировките и други дейности намаляват нивото на глюкоза в кръвта.

 

повишена кръвна захар

 

Ако се получи висок резултат за кръвната захар дори на гладно

Както посочихме, на гладно кръвната захар може да е от 3,4 до 6,1 ммол/л. Ако обаче съдържанието й е близко до горната граница, това може да е признак за влошена чувствителност към инсулина. Тогава трябва да потърсите лекар, за да не се допусне развитие на диабет.

Ако измерената на гладно кръвна захар е над горната граница, това е почти сигурен признак за наличие на диабет.

 

Нормалните стойности на кръвната захар при децата

При децата границите на нормалното съдържание на кръвна захар са по-ниски. При деца до една година те са между 2,8 и 4,4 ммол/л. За деца от една до пет годишна възраст границите са между 3,3 и 5,0 ммол/л. При по-големите деца границите на нормалните стойности са както при възрастните.

 

За получаване на реална стойност на кръвната захар трябва да ви вземат кръв на гладно

За да се получи надеждно изследване, 8-10 часа преди да ви вземат кръв в Лаборатория „ДЕЛПЕМ“, не трябва да сте яли и пили нищо. Добре е също така да сте се наспали добре.

Не си правете това изследване, ако в момента сте с остро инфекциозно заболяване.

 

Признаци за повишена кръвна захар

Основният признак за повишаване на нивото на кръвната захар е увеличено чувство на жажда. Ако излишъкът на кръвна захар, или глюкоза, продължи повече време, се появяват и други признаци. Спада кръвното налягане. Освен това се увеличават кетонните тела в кръвта, което причинява силно обезводняване.

При наличие на тези признаци незабавно се обърнете към лекар. Ако кръвната захар продължи да се увеличава и достигне над 33 ммол/л, това може да доведе до изпадане в кома.

 

Опасно ли е намаляването на кръвната захар под долната граница

При спадането й под 3,4 ммол/л се развива хипогликемия. Признаците са прекомерно изпотяване, слабост, замъгляване на зрението. Пациенти със стойност под 2,2 ммол/л изпадат в кома.

 

В това видео може да видите някои важни съвети от народната медицина за снижаване нивото на кръвната захар:

 

 

Share Button

Вашият коментар