Кое ниво на хемоглобина в кръвта се смята за нормално

Хемоглобинът е един от основните показатели за здравето на човека. Затова кръвните изследвания в Лаборатория „ДЕЛПЕМ“ често включват измерване на нивото му.

Хемоглобинът допринася за насищане с кислород на всяка клетка на тялото, а това му осигурява възможността да диша и да фукнционира. Освен това хемоглобинът доставя въглеродния диоксид от клетките до белите дробове: така вътрешните органи се прочистват от него.

Хемоглобинът поддържа и киселинно-алкалния баланс в тялото.

 

Хемоглобин при бременните жени

 

Състав на хемоглобина

Съставките на хемоглобина за белтък и желязно съединение. Железните йони привличат кислорода в белите дробове и и насищат кръвта с него, за да достигне до всички органи. В тях железните йони отдават кислорода, а белтъкът образува съединение с въглеродния диоксид за извеждането му от тялото чрез белите дробове. Това съединение придава по-тъмен цвят на кръвта.

 

ниво на хемоглобина в кръвта

 

Какво е нормалното съдържание на хемоглобин

Съдържанието зависи от възрастта. Най-високо е при новородените, след това намалява. Намаляването се наблюдава през първите пет години, след което стойността на хемоглобина малко се увеличава.

Нормалните стойности на хемоглобина са различни в зависимост от възрастта и пола.

 

Възраст

Норма на хемоглобина

При новородени и първите 3 дни

145-225

До края на първата седмица

135-215

След втората седмица

125-205

До края на първия месец

110-175

До втория месец

90-140

От третия до шестия месец

95-135

От шестия месец до петата година

105-140

От 5 до 12 години

115-145

След 12 годишна възраст нормата на хемоглобина се диференцира в зависимост от пола:
Възраст

Норма на хемоглобина

Младежи

Девойки

От 12 до 15 години

120-160

112-152

От 15 до 18 години

117-160

115-153

 

И едва след 18 години стойностите се стабилизират до 65 годишна възраст:

  • 120-155 за девойки и жени
  • 130-160 за юноши и мъже

 

Хемоглобинът при бременните жени

Границите на стойностите се определят по отделна скала при бременните жени. Те са между 110 и 155 г/л. За първите три и за последните три месеца стойността хемоглобинът трябва да е със стойност около 110 г/л, а през четвъртия до шестия месец – около 105 г/л.

 

Преди да ви вземат кръв за определяне на хемоглобина

Пациенът трябва да е информиран, че когато му вземат кръв за изследване на стойността на хемоглобина в Лаборатория „ДЕЛПЕМ“, до 12 часа преди това не трябва да е приемал храна. Освен това също до 12 часа преди това не трябва да се е подлагал на тежко физическо натоварване и не трябва да е консумирал алкохол. При неспазване на тези условия няма да се получат реални резултати.

 

Понижено ниво на хемоглобина

При ниво под нормалното се получава анемия. Причината е недостигът на мед и желязо в храната, кръвозагуба, преливане на кръв, а може да се дължи и на интензивен растеж на организма.

Анемията води до кислороден глад, или хипоксия. Признаците са слабост, понякога дори и припадъци. Но анемията може да е и признак за по-сериозно заболяване, например проблеми в стомашно-чревния тракт.

 

Повишено ниво на хемоглобина

Повишеното ниво може да се получи като следствие от заболявания на кръвта, обезводняване на организма, белодробна недостатъчност, сърдечни заболявания.

Ако в организма има недостиг на витамини от група В, това също води до увеличаване на нивото на хемоглобина.

Наднорменото ниво също може да доведе до сериозни последствия за здравето. Един от тях е еритроцитоза – увеличаване на обема на еритроцитите, което предизвиква сгъсряване на кръвта. Други много тежки последствия са появяването на тромби, както и инсулт и инфаркт.

Share Button