Кои витамини и минерали се пият задължително заедно

Изследване за витамини и минерали може да се назначи при определени оплаквания, които подсказват, че може да е налице дефицит или излишък на тези основни вещества, главно набавяни чрез храната. Дефицитът и правилното съчетаване с други витамини и минерали зависят и от вида им.

 

Видове витамини

 

 

Видове витамини

Двата основни вида витамини са водноразтворими и мастноразтворими.

По отношение на първия вид трябва да посочим, че се усвояват лесно от организма. Но те не се задържат дълго време в него и се отделят чрез урината. Към водноратворимите са витамин С и групата витамини В. Те се набавят от растителни продукти, плодове и зеленчуци, както и от  животински продукти, като месо и млечни продукти.

Мастноразтворимите витамини се усвояват по-добре, когато се приемат с мазна храна. За разлика от водноразтворимите те се задържат в организма, натрупват се като запаси, за да може при необходимост да се използват. Такива са витамините D, A, E, K. Съдържат се в мазни храни – меса, мазнини, млечни продукти, ядки, семенам риба.

Правилното комбиниране на витамините и минералите дава възможност за лесно усвояване и предоляване на дефицита им. Някои от тях си пречат взаимно и при неправилна комбинация няма да се усвоят от организма.

 

съчетаване на витамини и минерали

 

Прием на витамин D –  с кои витамини и минерали се съчетава

Дефицитът на витамин D е много често срещан. Изследванията в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ на този витамин се извършват като част от диагностиката на различни заболявания. Витамин D е важен за здравето на костите, недостигът му е характерен за заболявания свързани със щитовидната жлеза.

Витаминът се набавя главно от слънчевите лъчи. Когато се установи дефицитът му, се предписват продукти, с които да се компенсира недостигът – капки, спрей или таблетки.

За усвояването на витамин D помага комбинирането му с магнезий, витамин К и цинк.

Магнезият улеснява активирането на витамин D, както и поддържането на нивото на калция в организма. Набавя се от зеленолистни зеленчуци и ядки, както и от пълнозърнести продукти. По преценка на лекаря той може да назначи допълнителен прием на магнезий заедно с витамин D.

Витамин К също допринася за доброто усвояване на витамин D. Заедно двата витамина са важни за здравето на костите и зъбите. Обикновено заедно с прием на витамин D се назначава и прием на витамин К.

Цинкът е още един витамин, важен за организма, не само за здравето на костите, но и мускулите, за растежа. Той подпомага и действието на витамин D.

Борът се съдържа в организма в много малки количества, но е важен за поддържането на действието на витамин D. Лекарят може да назначи и допълнителен прием на цинк и бор заедно с приема на витамин D.

 

Прием на витамин D

 

Правилно съчетаване на витамини С и В12

Витамин С помага за преодоляване на вирусни заболявани и инфекции. Той се съдържа главно в цитрусовите плодове. Съчетава се добре с витамин Е. Но ако се приема заедно с В12, този витамин забавя усвояването на витамин С.

Дефицитът на витамин В12 също както този на витамин D е много често срещан. Той се съдържа в животинските продукти – главно месо и яйца. Както посочихме, важно е да не се приема заедно с витамин С.

 

витамини С

 

Правилно съчетаване на витамин А

Витамин А е важен за добро зрение и здрава кожа. Освен това той се съчетава добре с приема на желязо. При установен чрез кръвни изследвания дефицит на този витамин обикновено се предписва и прием на добавка с желязо.

 

метаболизъм на витамин А

 

При правилно съчетаване на приема на витамини и минерали следващите лабораторни изследвания на кръв показват повишаване на нивото им. Изследванията трябва да се извършват минимум две седмици след последния прием на препарати, съдържащи витамини и минерали.

Share Button