Кои изследвания са важни за женското здраве

Извършването на редовни клинико лабораторни изследвания е важно за всички. Тук ще се спрем на основните изследвания, важни за жените. Трябва да ги правите два пъти годишно, за да следите състоянието си и да вземете мерки при първите признаци за отклонения от нормалните стойности.

изследвания за женското здраве

Основните изследвания, необходими за проследяване на здравословното състояние на жените, включват: пълна кръвна картина, витамин D, витамин В12, фолиева киселина, TSH, а  при определени симптоми или оплаквания може да се наложи изследване на полови хормони – прогестерон, естроген, фоликостимулиращ хормон.

 

Пълна кръвна картина

Това изследване включва редица показатели, като червени и бели кръвни клетки, тромбоцити, хемоглобин. Чрез пълна кръвна картина се установяват заболявания като анемия и левкемия. Ако се чувствате уморени и отпаднали, може да имате здравословен проблем, който да се установи с помощта на това изследване.

 

Витамин D

Много хора имат дефицит на витамин D. А той е важен за усвояването на калция и форфора, както и за мускулите и за здравината на костите. Този витамин допринася и за намаляване на инсулиновата резистентност и може да се използва както за превенция, така и за лечение на диабет тип 2.

Изследвайте редовно стойностите на витамин D в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ и при установяване на дефицит лекарят ще ви назначи прием на капки или таблетки за повишаване на нивото му. Предозирането на витамин D също е опасно, затова следвайте указанията на лекаря.

 

Витамин В12

Дефицитът на витамин В12 е характерен за вегетарианците, тъй като се доставя само чрез животинска храна. Растенията не го произвеждат и не може да се набави с растителна храна.

Достатъчното ниво на В12 предпазва от развитие на анемия. До дефицит водят заболявания на стомаха като атрофичен гастрит, както и стомашни операции извършвани за отслабване. При болест на Крон В12 не се усвоява в достатъчно ниво. Ако изследванията покажат дефицит на витамина, лекарят ще ви насочи към специалист, който ще ви назначи и други изследвания за установяване на причината за дефицита.

 

Фолиева киселина (витамин В9)

Този витамин е важен за нормалния растеж на клетките на тялото. Фолиевата киселина е важна и за образуване на еритроцитите – червените кръвни клетки. Особено важно е витамин В9 да е в достатъчно количество в началните месеци на бременността, тъй като това гарантира нормалното развитие на главния и гръбначния мозък на плода.

При дефицит на фолиева киселина лекарят ще ви предпише добавки за компенсирането му.

 

Хормонът TSH

Това е хормон, който показва състоянието на щитовидната жлеза. Ако имате признаци на проблеми, свързани с щитовидната жлеза, или ако вече имате диагностицирано заболяване на жлезата, редовните изследвания на TSH в Клинична лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, са задължителни, за да следите състоянието си.

 

Прогестерон

Изследването на прогестерон се използва за целите на определяне на овулацията, за да се оцени зрелостта на плацентата у бременните. Изследването се провежда и при съмнения за яйчникова киста или тумор.

 

Естроген

Този полов хормон влияе върху цялостното здраве на жените. От него зависи функционирането на репродуктивната система. Той е важен и за други системи в организма – храносмилателната и белодробната, както и за здравината на костите.

Повишеното му ниво може да се дължи на стрес, на неправилно хранене с консумация на много мазнини, както и на прекалена консумация на алкохол или прием на твърде много лекарства.

Когато ви предстои процедура ин витро, ще ви назначат кръвни изследвания, включващи и изследване на нивото на естрогена.

 

Фоликостимулиращ хормон

Изследването на този хормон се използва за диагностика на менструални нарушения. С него се оценява яйчниковият резерв на жената, може да се диагностицират поликистозни яйчници, както и нарушения във функционирането на хипофизата.

Редовните изследвания в лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково са важни за ранна диагностика на проблеми и заболявания. Особено важни са пълната кръвна картина, витамините D, В12, фолиева киселина (В9), щитовидният хормон TSH. Не пропускайте тези изследвания, които трябва да се извършват на шест месеца.

Share Button