Кои са здравословните ползи от пектина

Какво представлява пектинът

Това е вещество, което представлява полизахарид, сложен въглехидрат. Извлича се най-вече от ябълки и от цитрусови плодове.

 

 ябълков пектин

 

Плодовете, които съдържат големи количества пектин, са твърди и хрупкави. Такива са ябълките. Пектинът е богат на фибри, които са разтворими. Затова оказва благоприятно влияние при консумация от хора с висок холестерол и с лошо храносмилане.

 

Извлеченият от плодове пектин представлява прах, който е бежов до светлокафяв. В магазините ще намерите предимно ябълков пектин.

Пектинът дава възможност за получаване на здравословен ефект при консумация на малко количество от него. Ако приемате по чаена лъжичка 3 пъти дневно, това е равно на изяждането на минимум 2 кг ябълки.

За пречистващ и здравословен ефект е достатъчно ежедневно да се приема чаена или супена лъжица с вода сутрин на гладно. Приемът може да продължи с месеци, без негативни последствия.

 

какво е пектин

Пектинова структура

 

Какво понижение на „лошия“ холестерол можете да очаквате при прием на пектин

Концентрираната форма на пектина дава възможност за прием на достатъчно количество от това вещество, което понижава холестерола. Той може да се приема неограничено време, без ограничения и риск за здравето, което също е голямо предимство.

Установено е, че при редовен прием на чаена лъжичка пектин, разтворен във вода или сок, нивото на „лошия“ холестерол в организма спада с 5% до 18%. Пектинът действа като „гъба“, която поема и намалява количеството „лош“ холестерол. Това намаляване също се дължи на изхвърлянето на жлъчните киселини, но и на други механизми.

Важно е, че приемът на пектин не намалява нивото на „добрия“ холестерол.

 

Какво понижение на „лошия“ холестерол

 

Пектинът е полезен не само при висок холестерол

При попадане в червата пектинът свързва жлъчните киселини и ферментира напълно. Това също е благоприятно свойство, полезно за здравето. Редовният прием на пектин допринася за намаляването на теглото. Освен това той помага за нормализирането на кръвната захар и намалява риска от диабет.

 

нормализиране на кръвната захар

 

Как пектинът помага за състоянието на дебелото черво

В дебелото черво попадат фекални маси, част от които са несмлени. Тъй като пектинът ферментира, той помага за разграждането им. Той се свързва с водата и така разрежда масата, намираща се в дебелото черво, и така разграждането се улеснява.

Редовният прием на пектин намалява риска от рак на дебелото черво.

 

пектин намалява риска от рак на дебелото черво

 

Пектин за здравето на простатата

Това е важно за мъжете, тъй като случаите на рак на простатата са много. Пектинът е полезен и в това отношение. Интересно е, че изследванията са установили два важни факта. Първо, термичната обработка на пектина за прием при пациенти с рак на простатата увеличава ефективността му с до 40 пъти. Освен това се установява, че положителни резултати се достигат с ябълков пектин, а при прием на пектин от цитрусови плодове ефектът е много малък.

 

Пектин за здравето на простатата

 

При прием на пектин може да се наложи прием и на добавки с минерали и на В12

В магазините се предлагат два вида пектин – нискостерифициран и високо стерифициран.

Ако приемате първия вид пектин във вид на добавка, при изхвърлянето на токсините може да се стигне и до изхвърляне на повишени количества калций, желязо, мед, цинк, както и витамин В12. Затова чрез лабораторни изследвания на кръв трябва да се установи дали имате дефицит на тези вещества и лекарят ви да ви предпише добавки, които ги съдържат.

Share Button