Кои са най-често срещаните хранителни дефицити и как да ги предотвратим

Хранителните дефицити означават недостиг на важни за организма вещества. Постепенно те могат да причинят и заболявания. Храненето с еднообразни продукти, без достатъчно плодове и зеленчуци, води до дефицити на вещества, от които организмът основно се нуждае. Приемането на добавки не може да замести правилното и разнообразно хранене.

дефицит на витамини и минерали снимка: https://saladrecipe.ne

Дефицитите в храненето могат да причинят и недобър воден баланс, да засегнат нервната система. За да не се стигне до сериозни последствия за здравето, трябва да се провеждат редовни кръвни изследвания на основните вещества, необходими за организма, при чувство на отпадналост, лесна уморяемост и други обезпокоителни симптоми.

Дефицит на желязо

Желязото в  кръвта помага за произвеждане на кислород, който се пренася до всички клетки. То е два вида. Единият се осигурява чрез животински продукти, особено червено месо. Другият се съдържа и в растителните храни, но се абсорбира по-трудно от организма.

Дефицит на желязо се наблюдава при консумиращите изцяло вегетариански храни. Те, както и всички, които изпитват честа умора и главоболие, трябва да направят лабораторни изследвания на кръв, за да се установи дали тези симптоми не се дължат на недостиг на желязо.

дефицит на желязо

Дефицит на калий

Калият е елемент, който регулира дейността на сърцето и поддържа нормално кръвно налягане, способства и за функционирането на бъбреците. Много добър източник на калий са бананите, бял боб, спанак, сладки картофи,авокадо.

При дефицит на калий започват често изпотяване,стомашен дискомфорт, диария или запек, болки в мускулите. Тогава трябва да се установи дали съдържанието на този елемент в организма не е недостатъчно – необходими са изследвания в медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ.

дефицит на калий Снимка: https://chefsforseniors.com/blog/2018/3/15/low-potassium-diet-best-practices

Дефицит на калций

Калцият е много важен за здравината на костите, но спомага и за добро състояние на мускулите и на нервната система. За набавянето му са важни  тъмнолистните зеленчуци, броколи, сушени плодове, семена, млечни продукти. Дефицитът му често води до умора, нарушения в сърдечния ритъм, чупливи нокти, суха кожа и се установява чрез клинико-лабораторни изследвания на калция в кръвта.

дефицит на калций Снимка: https://foodrevolution.org/blog/calcium-rich-foods/

Дефицит на магнезий

Магнезият играе важна роля в ензимните реакции в организма, спомага за функционирането на сърдечно-съдовата система. Благодарение на него организмът използва и витамин Д. Магнезият се съдържа предимно в костите. Приемът на пълнозърнести храни, бобови, листни зеленчуци набавя този важен елемент.

При недостига му започват нарушения в съня, изпотяване. Дефицитът му може да причини и диабет тип 2.

дефицит на магнезий Снимка: https://www.dherbs.com

Дефицит на йод

Йодът е от ключово значение за щитовидната жлеза. А тя произвежда хормони, важни за растежа, за здравината на костите и на мозъка. Йодът се набавя от редица плодове, зеленчуци като домати и моркови, от морска риба и други.

Недостигът на йод е много чест проблем, а състоянието на щитовидната жлеза, което може да покаже дали има такъв дефицит, се установява с хормонални изследвания. Симптомите са напълняване, нарушения в сърдечния ритъм. При продължителен и сериозен дефицит може да се стигне до умствена изостаналост и до психични заболявания.

дефицит на йод в кръвта Снимка: http://www.independentnurse.co.uk

Дефицит на два важни витамина – Д и В12

Витамин Д се синтезира чрез излагане на слънце. Той е важен за правилното изграждане на костите и зъбите. Липсата му води до чупливи кости, а у възрастните може да се развият деменция или Алцхаймер. Този дефицит е много чест, тъй като съвременният начин на живот не включва много пребиваване на открито.

дефицит на витамин Д Снимка: https://www.healthifyme.com

В12 лесно може да се изчерпи в организма, тъй като е разтворим във вода. Той играе роля за трансформирането на храната в глюкоза, която дава енергия на тялото. В12 се съдържа само в животинските продукти, а също и във водораслите. Затова дефицитът на В12 е чест у вегетарианците.

дефицит на витамин B12 Снимка: https://thedoctorweighsin.com

И при дефицита на тези два важни витамина започва честа или редовна умора, както и други симптоми на отпадналост. Тогава препоръчваме изследвания за съдържанието им в организма в медико-диагностична лаборатория ДЕЛПЕМ.

Share Button