8 признака, които говорят за проблем с щитовидната жлеза

Ако изпитвате някои от тези признаци, консултирайте се с ендокринолог за изследвания на щитовидната жлеза

Както много други заболявания, и тези на щитовидната жлеза се прокрадват незабелязано. Когато започнат да се усещат признаците, заболяването обикновено вече е напреднало. А щитовидната жлеза има много голямо значение за целия организъм. Тя отделя хормони, които играят важна роля за много жизненоважни процеси. Навременното установяване на заболяванията в нея с хормонални изследвания предотвратява сериозни проблеми в организма.

 

Признаци за проблем с щитовидната жлеза

 

При наличие на типични признаци за проблеми посетете ендокринолог

Тук ще опишем признаците, по които доста рано можете да отгатнете, че в работата на щитовидната жлеза е възникнал проблем. Ако установите, че е налице някой от тях, а може би и повече от един от тях, незабавно посетете ендокринолог за консулт и лабораторни изследвания на кръв. Жлезата може да започне започне да работи с намалена функция (хипотиреоидизъм) или да функционира по-интензивно от нормалното (хиперфункция). И двата проблема се отразяват неблагоприятно върху здравето.

Ако в семейството имате възрастен роднина със заболяване на щитовидната жлеза, при вас има риск от развиване на заболяване на този орган. Заболяванията на жлезата са по-чести при жените, затова те трябва да се изследват на всяка цена, дори при един от долуизброените признаци на проблеми – хипофункция или хиперфункция.

Резки промени в теглото

Нормалният метаболизъм спомага за поддържане на постоянно тегло. При хиперфункция, или повишена функция на жлезата се отслабва много бързо и с много. При хипофункция метаболизмът е забавен и лесно се трупа излишно тегло.

 

Резки промени в теглото

 

Усещане за студ или често изпотяване

Щитовидната жлеза регулира температурата в тялото и затова при нарушена функция можете да изпитвате такива усещания. При хиперфункция ще се оплаквате от горещи вълни и ще се потите често, а при хипофункция ще ви е непрекъснато студено.

 

често изпотяване

Проблеми с косата

Щитовидната жлеза е важна за доброто здраве на косата. Ако в хормона, които отделя жлезата, се появят изменения, това ще се отрази и на косата ви. Ако хормонът е в недостатъчно количество, това причинява косопад, а ако е в излишък, космите стават по-тънки.

 

Проблеми с косата

 

Проблеми с кожата

Проблемите с кожата започват, ако щитовидната жлеза е с намалена функция. Можете да установите такова намаляване, ако кожата ви стане много суха и се лющи.

 

Проблеми с кожата

 

Подуване в областта на шията

Щитовидната жлеза се намира в предната част на шията. При промени в интензивността на функционирането й тя се разширява и това разширяване е видимо – шията се подува в тази област.

 

Подуване в областта на шията

 

Проблеми с концентрацията и паметта

Такива симптоми също подсказват проблеми във функционирането на щитовидната жлеза. При хипотиреоидизъм можете да изпитвате загуба на памет, а при свръхактивност на жлезата да имате проблеми с концентриране на вниманието.

 

Подуване в областта на шията

 

Чревни проблеми

Честият запек и честите разстройства могат да се дължат съответно на хипофункция или на ускорена функция на щитовидната жлеза.

 

Подуване в областта на шията

Изменения в сърдечния ритъм

И тук симптомите са различни според това, дали има хипофункция или хиперфункция. При забавена функция на жлезата сърдечният ритъм е забавен, а при ускорена функция пулсът е ускорен.

 

Подуване в областта на шията

 

Навременните изследвания в медико-диагностична лаборатория ДЕЛПЕМ за стойностите на основните хормони, свързани с дейността на щитовидната жлеза, ще ви спестят сериозно заболяване и последствия за здравето.

Share Button