Кои хормони са важни за здравето и привлекателния вид на жената

Често се налага извършване на хормонални изследвания при проблеми със здравето. Така може да се установи дали основните хормони в организма са в нормални стойности и да се вземат мерки при отклонения от тях.

А знаете ли, че хормоните спомагат и за привлекателния вид на дамите? Особено важни са няколко от тях – тук ще разгледаме значението на естрогена, мелатонина, инсулина и ДХЕА. Следенето им чрез лабораторни изследвания и спазването на правилен режим на живот и хранене ще запази вида ви свеж и привлекателен.

хормонални изследвания Снимка: https://lionessebeautybar.net

 

Естрогенът и значението му за организма

Естрогенът е отговорен за производството на колаген и на еластин. Благодарение на този хормон кожата е гладка и стегната. Но и целият организъм се поддържа във форма с нормално ниво на естроген.

След консултиране с лекар можете да приемате добавки за поддържане на естрогенното ниво. Храненето също е от значение. Храни като пресни плодове и зеленчуци, ленено семе, тофу стимулират производството на естроген.

естроген каква храна Снимка: https://theflexiblechef.com

 

Значението на мелатонина и поддържането на нивото му

Мелатонинът регулира режима на работа и почивка, тоест в какъв ритъм се редуват тези периоди. Почивката и сънят са много важни за поддържане на свежия вид и недостигът на мелатонин също се отразява неблагоприятно на стегнатостта на кожата. Това се отразява неблагоприятно и на организма като цяло. При интензивна консумация на алкохол и пушене нивото на мелатонин намалява. Друг фактор за намаляване на количеството мелатонин е приемането на определени лекарства – противовъзпалителни и бетаблокери.

Освен добавки за набавяне на мелатонин храненето помага за стимулиране на достатъчно количество от този хормон. С консумирането на ориз, царевица, банани, домати можете да се погрижите за възстановяване на нормалното производство на мелатонин в организма си.

мелатонин полезна хранамелатонин Снимка: https://www.thehealthsite.com/

 

Инсулинът и неговата роля

Лесно е да се следи нивото на инсулин в организма чрез клинико лабораторни изследвания. А значението му за здравето е известно – този хормон увеличава нивото на глюкоза в кръвта. При нарушаване на нормалното му производство кожата се отпуска, появяват се бръчки. Недостигът или свръхпроизводството на инсулин имат много сериозни последствия за здравето.

С правилна диета и редовни изследвания в клинична лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, можете да се грижите за нормалното ниво на инсулин в организма ви. Трябва да избягвате прекалена консумация на сладки храни, а козметичните продукти, които използвате, трябва да съдържат витамин А и производните му – групата на този витамин и производните му се нарича ретиноиди. Другите съставки, които трябва да търсите в козметиката, подходяща за нормализиране на състоянието на кожата, са витамини С и Е. Пийте зелен чай, който действа много благоприятно.

Снимка: https://www.sepalika.com

 

Дехидроепиандростерон – хормонът, който се произвежда в организма до 30-годишна възраст

Този хормон е познат под съкращението ДХЕА. Той има силно противостареещо действие. Той се нарича и хормон-майка. Произвежда се на няколко места в организма, в надбъбречните жлези, в яйчниците, в мозъка, в мастната тъкан.

ДХЕА отговаря на конкретните нужди на организма, като се превръща в други хормони, например в естроген. Той регулира и производството на други хормони.

За изследване на ДХЕА в медико-диагностична лаборатория ДЕЛПЕМ ще бъде необходимо вземане на кръвна проба или слюнка.

А диетата, богата на естествени мазнини – риба, ядки, авокадо, семена, помага за стимулиране на производството на ДХЕА и за поддържане на здравословния вид на кожата и на целия организъм.

Дехидроепиандростерон – хормон Снимка: https://www.123rf.com

 

 

Share Button