Коронавирус – рискове и предпазване

В новините все по-често се говори за коронавирус и за опасностите, свързани със заразяването от него. Заболяванията, предизвикани от вируса, варират от настинка до тежки заболявания, свързани с дихателната система.

коронавирус лечение снимка: https://www.express.co.uk/

 

Кои групи са с по-висок риск от заразяване

Рискът от заразяване с коронавирус е повишен при възрастните хора и при страдащите от сърдечни, чернодробни, респираторни заболявания и диабет. Децата също са с по-висок риск от заразяване.

Заразяване с вируса

Коронавирусът се предава по въздушно-капков път. Но заразата може да се предаде и чрез докосване на повърхности, върху които са попаднали пръски от заразен човек, отделени чрез кихане или кашляне. Още не е установено колко дълго вирусът остава жизнен в такива пръски, затова дръжки, копчета, перила и други повърхности, използвани от много хора, трябва да се мият или почистват редовно и най-вече да се избягва директният допир до тях. Дори почистването с белина или спирт на повърхностите, които са рискови, не отстранява вируса.

Какви са признаците за заразяване с коронавирус

Признаците са типични за грип – температура, кашлица, проблеми с дишането. При грипни заболявания обикновено има и допълнителни симптоми – болки в гърлото и мускулите. Но за да се установи дали заболяването е  грип или коронавирус, пациентът трябва да се обърне към лекар.

Какви предпазни мерки трябва да се вземат, за да не се допусне заразяване

На първо място трябва да засилите имунитета си – статистиката показва, че младите хора, които са с по-силна имунна система, оздравяват от заболяването. Усложненията се получават при възрастни пациенти със съпътстващи други заболявания.

Важна е личната хигиена. Ръцете трябва да се измиват редовно, да се използват и мокри кърпички, ако няма условия за измиване. Измиването трябва да се извършва преди всяко хранене, след всяко ходене до тоалетната и след всеки контакт с животни.

При кашляне и кихане трябва да се закриват устата и носът. Храни от животински произход като месо и яйца трябва да се сготвят много добре, за да не се създаде риск от зараза, тъй като този вид вируси се предават лесно от животни на хора.

Носенето на маска предпазва здравите хора от заразяване.

промоции Може да се запознаете с още информация от Министерството на здравеопазването, което е публикувало на своята стена информация за коронавирус COVID-19 /за граждани и медицински специалисти/.

Рискове за здравето

Коронавирусът може да предизвика много тежки последствия – пневмония, бъбречна недостатъчност и други сериозни заболявания.

 

заразяване с коронавирус снимки: https://www.express.co.uk/

 

Предпазни мерки, които се прилагат в България

В България вече е създаден кризисен щаб. Все още няма регистрирано заболяване от CoV в страната, но са предприети всички предпазни мерки. Пребивавалите в страни, където има регистрирани случаи на заразяване с вируса, задължително преминават през 14-дневен карантинен период.

Освен контрола на летищата екипи вече дежурят и на сухоземните граници. Те използват безконтактни термометри за установяване на температура – един от типичните симптоми на заразяването. Предстои и инсталирането на термокамери на сухоземните гранични пунктове.

Държави, които са рискови поради регистриране на случаи на заболяване от CoV

Най-голям риск от заразяване с коронавирус има в Китай. Случаи на зараза и висок риск от заразяване има и в Италия. Случаите на зараза с коронавирус в страните от ЕС са малко, но риск все пак съществува.

Ако сте пребивавали в някоя от страните с установени случаи на коронавирус, след пристигане в България задължително трябва да преминете 14-дневен картинен период, за да се установи дали не сте пренесли зараза.

промоции На този сайт може да следите актуална информация в реално време за разпространението на заразата по държави.

https://gisanddata.maps.arcgis.com

зараза с коронавирус

Share Button