Кръвна захар – симптоми при повишаване на нивото й и връзка с храненето

Стойностите на кръвната захар зависят от обмяната на веществата у всеки човек. За тях оказва влияние и дейността на различни органи в тялото. Тези органи са черният дроб, панкреасът, щитовидната жлеза, надбъбречните жлези.

Обикновено нормални са следните стойности, установени чрез лабораторни изследвания на кръв, взета на гладно: 120 мг%, или 6,6 ммол/л.

лабораторни изследвания на кръв

Защо изследванията трябва да се правят на гладно

След хранене нивото на кръвната захар се повишава и ако тогава се вземе кръв за изследване в клинична лаборатория, резултатите няма да са достоверни. След храна обичайните стойности на захарта в кръвта се увеличават до 140 мг %, или 7,7 ммол/л.

Какво показва изследването на кръвна захар

Изследването на кръвна захар в медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ дава важна информация за здравословното състояние на пациента. Ако организмът усвоява захарта, нивото е нормално. Ако нивото е увеличено, това означава, че са налице здравословни проблеми. Усвояването на захарта зависи от хормона инсулин.

изследване на кръвна захар снимка: https://economictimes.indiatimes.com

Изследване за захарен диабет

Ако кръвната захар е увеличена, трябва да се извърши изследване за захарен диабет. Правят се кръвни изследвания с глюкоза. Първо се взема кръв на гладно за установяване какво е нивото на кръвната захар. След това пациентът приема глюкоза, разредена с вода, а след 60 минути и след това след 2 часа се вземат още две проби. Така се установява дали пациентът е развил захарен диабет.

Какви са симптомите на повишена кръвна захар

Съветваме да се обърнете към лекар за назначаване на лабораторни изследвания, ако изпитвате някои от следните симптоми, които могат да се дължат на увеличена кръвна захар (или хипергликемия):

  • често ходене по малка нужда
  • честа жажда.

Високите стойности на захарта в кръвта могат да се дължат на хранителния ви режим

Начинът на хранене е честа причина за повишена захар в кръвта. Проемането на по-големи от необходимите количества храна, честото хранене, както и включването на големи количества сладки храни, водят до хипергликемия.

изследване на кръвна захар снимка: https://www.medicalnewstoday.com

Обездвижването също допринася за увеличаване на захарта в кръвта

У хората, водещи заседнал начин на живот, с много малко движение, лесно може да се повиши нивото на захар в кръвта. Ако при изследвания в медико-диагностична лаборатория ДЕЛПЕМ ви се установи повишено ниво на кръвната захар, трябва да намалите количеството храна, което приемате, ако се храните оболно.

Кога не е добре да правите физически упражнения

спортуване при диабет снимка: https://dlife.com

Физическите упражнения допринасят за изразходване на енергията, натрупана с храната. Чрез тях може да се понижи и кръвната захар. Но ако си правите изследвания и се установи, че кръвната ви захар е над 240 мг/дл, трябва да ви насочат за лабораторни изследвания на урина. Ако се установи, че в урината ви има кетони, прекратете физичрските упражнения до нормалнизиране на резултатите. Правенето на упражнения при наличие на кетони е нежелателно, тъй като те могат да повишат глюкозното ниво в кръвта.

Важно е да се посъветвате с лекар при всяко оплакване и след всяко изследване. Лекарят ще ви насочи за допълнителни изследвания, ако е необходимо, или ще ви изпрати за преглед при специалист.

Share Button