Липсата на тези витамини се отразява на кожата

Добрият вид на кожата е отражение на доброто здраве. Нездравословната диета или дефицитът на основни витамини се отразяват на вида й. За да изглеждате добре, трябва да следите за признаци на сухота, обриви и други смущения и да си правите клинико лабораторни изследвания за нивата на основните витамини в организма ви. След като получите резултатите, трябва да компенсирате недостига на витамини с добавки и храни, богати на тях.

 

дефицитът на витамини за кожата

 

Най-честите дефицити са на витамини А и С и на витамини от групата В.

Ето признаците на дефицит, които се отразяват на кожата и по които може да се прецени какъв витамин вероятно ви липсва.

 

Суха кожа и люспене

Най-вероятната причина за суха кожа и поява на люспи е недостатъчно количество витамин А. Този витамин е важен за здравето на кожата, както и за зъбите, за меките и скелетните тъкани.

Изследвайте нивото на витамин А и освен чрез добавки компенсирайте дефицита с консумация на животински храни, които го съдържат в достатъчно количество: черен дроб, месо, яйца и други.

Друг витамин, чийто дефицит причинява сухота и люспене, е витамин С. Липсата му може да се прояви и в болки в ставите. Той участва в синтеза на колагена. За да си набавите липсващото ви количество от този витамин, консумирайте цитрусови плодове, домати, спанак, чушки.

 

суха кожа и люспене

 

Пожълтяване на кожата, обриви и екзема

При тези симптоми може да се касае за дефицит на няколко витамина. Важно е да изследвате нивото им в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ.

При пожълтяване на кожата, витилиго, както и при признаци на лесна уморяемост, изследвайте витамин В12. Освен от добавки той може да се набави от млечни продукти, месо, яйца.

Обривите могат да се дължат на недостиг на витамин В2. Той се съдържа предимно в зеленолистните зеленчуци, извара, черен дроб. Освен обривите по кожата могат да се появят и зачервявания на ъглите на устата и езика.

Ако се появи дерматит, а освен това се оплаквате и от диария, имате подуване на езика, касае се за недостиг на витамин В3. Важно е да си направите изследвания и да ви изпишат препарати, а освен това да започнете да консумирате богати на този витамин храни: риба, месо, яйца, ядки, пълнозърнести храни. Дефицитът на В3 може да причини сериозни увреждания.

Дерматит и люспене на кожата, както и болки в мускулите са признаци на дефицит на В7. Този дефицит е сравнително рядък, но може да се дължи например на консумиране на сурови яйчни белтъци. Богати на В7 са храни като черен дроб, яйчен жълтък, пилешко, риба, гъби, фъстъци.

Обриви и дори язви се появяват при недостатъчно ниво на витамин В6. Лющенето на устните, обривите в ъглите на устата са типични признаци за такъв недостиг. Продукти като птиче месо, риба, яйца помагат за компенсиране на дефицита на В6.

 

Пожълтяване на кожата, обриви и екзема

 

Освен добавки важно е да консумирате подходящи храни

След съответните лабораторни изследвания на кръв, които ще ви назначи лекарят ви, той ще ви предпише добавки или препарати за преодоляване на дефицита на съответните витамини. Важно е да следвате съветите и за консумиране на подходящи храни, за да върне кожата ви добрия си вид и да предотвратите сериозни здравословни проблеми.

 

дефицити на витамини

Share Button