Магнезиев дефицит: симптоми, които не бива да пренебрегвате

Магнезият е важен минерал, който участва в много биохимични процеси и е необходим за правилното функциониране на нервната система, мускулите, сърцето и имунната система.

Магнезият помага за регулирането на метаболизма на калций и витамин D, поддържането на здравословното състояние на костите, контролирането на кръвното налягане и поддържането на нормален сърдечен ритъм.

Той е четвъртият най-разпространен минерал в човешкото тяло и участва в над 300 ензимни реакции в организма:

 • Гликолиза: Разграждането на глюкозата за производство на енергия.
 • Синтез на протеини: Изграждането на протеини от аминокиселини.
 • Синтез на ДНК: Репликация на ДНК за клетъчно делене.
 • Функция на мускулите и нервите: Предаване на нервни импулси и мускулна контракция.
 • Регулиране на кръвното налягане: Контролиране на съдовия тонус.

 

диагностициране на дефицит на магнезий

 

Дефицит на магнезий и диагностика

Според Световната здравна организация (СЗО) около 30% от населението в света е с дефицит на магнезий. Този проблем най-често се среща при:

 • Възрастни хора
 • Жени
 • Бременни жени
 • Деца
 • Хора с хронични заболявания
 • Хора, които приемат някои лекарства

Някои проучвания показват, че в България около 40% от населението е с дефицит на магнезий.

Дефицитът на магнезий може да има сериозни последици за здравето, включващи сърдечно-съдови заболявания, диабет, остеопороза, депресия, алцхаймер др.

Тъй като магнезият се намира в различни тъкани, не е лесно да се определи точното му ниво в организма. Освен това магнезият може да взаимодейства с други вещества, като калций, фосфат и витамин D, което може да повлияе на резултатите от тестовете.

За да се преодолеят трудностите при определяне на нивата на магнезий, са разработени множество изследвания:

 • Изследване на серумния магнезий: Измерва нивата на магнезий в кръвта. Този тест е най-често използваният, но може да не е точен, ако магнезият е изместен от тъканите в кръвта.
 • Изследване на магнезий в урината: Измерва нивата на магнезий, отделени с урината. Този тест може да е по-точен от изследването на серумния магнезий, но може да е повлиян от диетата и бъбречната функция.
 • Изследване на магнезий в еритроцитите: Измерва нивата на магнезий в червените кръвни клетки. Този тест може да е по-точен от другите тестове, но е по-скъп и по-труден за изпълнение.
 • Магнезиев толерантен тест: Определя как организмът усвоява магнезия. Този тест може да е полезен за диагностициране на дефицит на магнезий.

Изборът на най-подходящия тест за определяне на нивата на магнезий зависи от различни фактори и затова е важно е да се консултирате с лекар, за да определите кой тест е най-подходящ за вас и да получите лечение, ако е необходимо.

 

Симптоми на магнезиев дефицит

Симптомите на магнезиев дефицит могат да бъдат разнообразни и да засегнат различни системи в организма. Някои от най-честите симптоми могат да бъдат разпределени в две категории: невромускулни и психически.

 

Симптоми на магнезиев дефицит

 

Невромускулни симптоми

 • Мускулни крампи: Магнезиевият дефицит може да доведе до хиперексцитабилност на мускулите, което прави мускулите по-склонни към спазми и крампи, особено по време на почивка или сън през нощта.
 • Мускулна слабост и умора: Дефицитът на магнезий може да доведе до намалена функция на мускулите и повишена умора, тъй като магнезият е необходим за правилното функциониране и релаксация на мускулните клетки.
 • Треперене на ръцете, краката или клепачите: Треперенето може да бъде резултат от нарушения в електрическата активност на нервите, които може да се случат при магнезиев дефицит поради неговата роля в провеждането на нервни импулси.
 • Главоболие и мигрена: Магнезиевият дефицит може да бъде свързан с увеличена чувствителност на мозъчните съдове и повишена склонност към главоболие и мигрена.
 • Замайване и световъртеж: Ниските нива на магнезий може да са причина за нарушения в равновесието и координацията на тялото, което да се прояви като замайване или световъртеж.
 • Епилептични припадъци: Магнезиевият дефицит може да влияе на електрическата активност на нервите и да увеличи вероятността за епилептични припадъци, в резултат на което нервната система може да се прехвърли във възбудимо състояние.

 

Психични симптоми

 • Депресия: Магнезиевият дефицит може да бъде свързан с намалено производство на серотонин, който е невротрансмитер, известен със своите антидепресантни свойства. Недостатъчните нива на магнезий могат да допринесат за развитието на депресия.
 • Тревожност и раздразнителност: Дефицита на магнезий може да повлияе на нивата на гама-аминобутирска киселина (GABA), която е невротрансмитер, отговорен за релаксацията и успокоението на нервната система. Това може да доведе до увеличена тревожност и раздразнителност.
 • Безсъние и нарушение на съня: Ниските нива на магнезий може да повлияят на механизмите, регулиращи съня, поради участието на магнезия в регулирането на метаболитния процес на мелатонина, който е отговорен за цикъла на съня.
 • Промени в настроението и емоционална нестабилност: Магнезиевият дефицит може да влияе на регулирането на стабилността на настроението, като променя баланса между различните невротрансмитери, които участват в регулирането на емоционалния статус.

Въпреки че тези симптоми не са специфични само за магнезиев дефицит и могат да бъдат свързани и с други заболявания, е важно да се консултира с лекар при подозрение за дефицит на магнезий и да се направи подходящо изследване и диагноза.

 

Превенция за нормални стойности на магнезий

Важно е да се консумира достатъчно магнезий с храната или чрез хранителни добавки, за да се предотврати дефицит.

Включването на храни, богати на магнезий, като зеленчуци (спанак, броколи), плодове (банани, авокадо), ядки и семена (бадеми, фъстъци, слънчогледови семена), цели зърнени храни (овес, царевица) и риба (треска, скумрия), може да помогне за подпомагане на нормалните нива на магнезий в организма.

 

храни, богати на магнезий

 

В случаи на недостатъчен прием чрез храната или увеличено нужда от магнезий поради специфични състояния или болести, лекарите често препоръчват допълнителен прием на магнезиеви добавки. Това може да бъде особено полезно за хора с увеличени нужди от магнезий, като бременни жени или хора със заболявания на черния дроб.

Препоръчителният дневен прием на магнезий е:

 • За мъже: 400-420 мг
 • За жени: 310-320 мг

Някои фактори, като консумацията на алкохол, диуретици и някои лекарства, както и някои заболявания (като диабет и хронични бъбречни заболявания), могат да повишат загубата на магнезий от организма. Избягването или контролирането на тези фактори може да помогне за поддържането на нормалните нива на магнезий.

Следването на тези превантивни мерки може да помогне за осигуряването на оптимални нива на магнезий в организма и за поддържането на здравословно състояние на нервната система, мускулите и други органи и тъкани.

 

Share Button