Маркери за възпалителни процеси в организма

Възпалениeто е процес, целта на който е организма да се излекува сам. Например вдигането на висока температура е симптом на възпаление. Често се посочва, че тази температура помага на организма да се справи с инфекцията.

Маркери за възпалителни процеси

През зимния сезон възпалителните заболявания са много чести. Изследванията в лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, помагат на пациентите да установят дали в организма им протича възпалителен процес. Така може да се предприеме адекватно лечение.

Тук ще разгледаме два маркера за възпалителни процеси в организма: левкоцитозата и C реактивния протеин.

 

Левкоцитоза

Левкоцитите имат важна функция в имунната система. Състоянието при  което се наблюдава завишен брой на левкоцити  в тялото се  нарича левкоцитоза. Образуват се в костния мозък и лимфните възли. Нормалните стойности  на броя  им в организма, установени при  лабораторни изследвания, са 5-10.109/l. Броя им се влияе от здравословното състояние на организма.

При повишаване му   над тази стойност е ясно, че в тялото на пациента протича  възпалителен  процес. Най –често левкоцитозата  говори  за  остра инфекция  от бактерии, гъбички, паразити  и други причинители.  Физическото  и емоционалното състояние на човек, както и  приема  на  лекарства също оказват  влияние върху общия брой на левкоцитите.

Левкоцитоза

 

Бактериални инфекции

Когато левкоцитите са увеличени за сметка на неутрофилите, това е признак за бактериална инфекция. А ако левкоцитите са увеличени за сметка на лимфоцитите, това обикновено е признак за вирусна инфекция.

Бактериални инфекции

 

C-реактивен протеин

C-реактивният протеин се отделя от черния дроб, под въздействието на имунните клетки.

Ако в организма протича възпалителен процес, се активират повече имунни клетки, а това води и до увеличаване на нивото на C-реактивния протеин.

C-реактивен протеин

 

Защо се извършва изследването на C-реактивен протеин

При развитие на възпалително заболяване високото ниво на С-реактивен протеин е признак, че заболяването е в остра фаза.

Обикновено за установяване на възпаление се използват кръвни изследвания на скоростта на утаяване на еритроцитите. Но C-реактивният протеин е по-точен начин за откриване на възпалителни процеси. А скоростта на утаяване на еритроцитите може да се окаже нормална дори при наличие на възпалителен процес, докато изследването на C-реактивния протеин обикновено показва дали има такъв процес, чрез повишеното ниво на протеина.

Как се влияят стойностите на C-реактивния протеин при започване на лечение

След установяване на наличие на възпаление чрез клинико лабораторни изследвания и започване на лечение от вашия личен лекар нивото на протеина спада много бързо. Това е още едно предимство на този маркер пред скоростта на утаяване на еритроцитите, която не се променя много след започване на терапия.

Как да предотвратите възпалителни заболявания

Каляването, разходките на открито, както и следенето на информацията за времето помагат за подготвяне на организма за външните условия и по-малък риск от възпалителни заболявания.

 

Share Button