Мускулните болки и как да ги облекчим

Мускулните болки са познати предимно на занимаващите се със спорт. Но те могат да са следствие и на претоварване. Може да ги усещате при използване на претоварените мускули, а дори и при почивка. Още една причина за тези неприятни болки може да бъде настинка.

Независимо дали са слаби или силни, болките в областта на мускулите пречат дори на ежедневните дейности и създават голям дискомфорт.

 

Мускулни болки

 

Обикновено отшумяват след няколко дни

След като се появи и ви измъчва няколко дни, обикновено болката в мускулите отшумява. Ако е силна, е за предпочитане консултация с лекаря ви, който може да ви изпише противовъзпалителни и болкоуспокояващи средства.

Ако болките се задържат за по-дълъг период и ако са нетърпими, се обърнете към специалисти за рехабилитация. Може да се наложи извършване на тестове и кръвни изследвания, за да се установи дали не се дължат на някакво заболяване. А по-долу ние ще ви дадем практически съвети за облекчаване на болките.

Естествено, достатъчно сън и почивка са много важни. Облеклото ви трябва да е удобно, обувките да са с подходящ номер и удобни.

В допълнение можете да следвате тези насоки за намаляване и отшумяване на мускулните болки. Те са полезни най-вече за спортуващи с такива болки.

Болките в областта на мускулите могат да се дължат на хронично претоварване, затова се старайте да разпределяте физическите дейности така, че да не са прекалено изморителни.

 

  1. Ако тренирате, преди всяка тренировка правете загряване, а след това динамично разтягане. Разтягането на незагрятите мускули е опасно. Загрявайте поне 5-10 минути, за да затоплите мускулите. Можете да правите това чрез бързо ходене, джогинг, каране на колело. Динамичното разтягане включва кръгове с ръце, завъртане на ханша, повдигане на краката, както и йога.
  2. След тренировка изпълнявайте 30 секунди статичен стречинг, а след това охлаждане. Чрез лека разходка или джогинг ще нормализирате сърдечната честота.
  3. Спазвайте подходяща поза при тренировките. Ако се занимавате със силови тренировки, консултирайте се със специалист за тази поза, за да не се контузите.
  4. Масажирайте мускулите, за да ги възстановите и да облекчите болките. Можете да пробвате да се масажирате сами, но по-добре е да отидете при професионален масажист.

 

масаж при болка

 

Напитките

Хидратирането е много важно за всички, особено за занимаващите се със спорт. Редовното пиене на достатъчно вода е важно и добре познато правило. Водата участва във формирането на структурите на мускулните компоненти – протеини и гликоген. Тя е важна и за смазването на ставите.

В някои случаи при мускулни спазми могат да помогнат спортни напитки. Дневната норма е 30 до 60 грама въглехидрати, в спортни напитки, гелове, твърди вещества. Така осигурявате допълнително енергия за мускулите.

Напоследък много се обсъжда ползата от вишневия сок, за намаляване на мускулните болки преди или по време на състезание.

 

ползата от вишневия сок

 

Не яжте преди тренировка

След тренировка храненето попълва запасите от гликоген, но трябва да се храните между един и два часа след като сте приключили тренирането.

Общоизвестно е, че не е правилно да се яде преди тренировка. След приключването й можете да ядете въглехидрати, за да повишите нивото на инсулина, допринасящ за протеиновия транспорт в мускулите.

 

Ледена баня за облекчаване на мускулни болки

Професионалните спортисти често прибягват до този вид баня, но тя е неподходяща за хора с проблеми със сърцето. Все пак мненията за полезността й са противоречиви, затова бъдете предпазливи и за предпочитане я избягвайте.

 

Ледена баня за облекчаване на мускулни болки

 

Релаксиране на мускулите с пяна ролка

Този вид релаксиране помага за удължаване на стегнатите мускули и за подобряване на кръвообращението. Важно е обаче упражненията да се изпълняват правилно, за да има полза от тях.

 

Релаксиране на мускулите с пяна ролка

 

Правилното възстановяване, спазването на правилен режим на хранене и хидратирането са много важни за облекчаване и изчезване на мускулните болки. Освен това трябва да се възстановявате активно, тоест да не оставяте мускулите без леко натоварване.

Share Button