Наднормени стойности на витамин В12 и рискове свързани с тях

Витамин В12 е един от важните витамини, нивото на които се проверява чрез кръвни изследвания. Много често тези изследвания се назначават, за да се установи дали има дефицит на В12. Но не само недостигът му създава рискове за здравето. Нивото над нормата също е неблагоприятно.

 

В12 изследвания

 

Нормални стойности и дневна нужда от В12

В повечето лаборатории референтните стойности на В12 варират между 187 и 883 pg/ml.

Дневната нужда от този витамин е 2,4 микрограма, но и при 1 микрограм на ден организмът може да функционира добре. При вегетарианска диета обикновено се наблюдава дефицит на витамин В12.

Голяма част от кобаламина – формата на В12 в организма, се съхранява в черния дроб, който съхранява редица водноразтворими витамини, какъвто е В12.

Витамин В12 участва в циркулацията на жлъчния сок – от черния дроб до тънките черва.

 

ползи от от В12

 

Преди прием на В12 във вид на добавки трябва да се направят изследванияна витамин В12 в Клинична лаборатория ДЕЛПЕМ. Така няма да има риск от завишено ниво.

 

Значение на В12 при чернодробни заболявания

Изследванията на чернодробни заболявания са установили, че при доста пациенти серумните нива на В12 са над нормата. Нивото на витамина у пациенти с първичен рак на черния дроб се повишава при ежедневно консумиране на алкохол.

При увреждане на чернодробните клетки от вирусна инфекция и активирането на имунната система за противодействие В12, който е складиран в черния дроб, започва да изтича в кръвообращението. Така при изследвания се установява фалшиво наднормени стойности на витамина.

 

Значение на В12 при чернодробни заболявания

 

Рискове от повишено ниво на В12

Изследванията дават информация за различни последствия от високо ниво на В12. Различните учени понякога имат малко различни заключения, но са единодушни, че повишеното ниво на витамина създава рискове за здравето.

Някои изследвания са установили, че повишеното ниво на В12 повишава риска от деменция и Алцхаймер.

Като резултат от други изследвания се установява по-висока смъртност при завишено ниво на В12 при възрастни хора и при проследяване на хоспитализирани пациенти.

Изследвана е и зависимостта от витамина на раковите заболявания. Публикувани са резултати от проучвания, според които повишеното ниво на В12 се свързва с по-висока смъртност при пациенти с ракови заболявания.

Според учените има връзка между високо ниво на В12 и посочените по-горе заболявания, като не може да се твърди, че повишеното ниво на В12 е причина за заболяванията. Приема се, че то е индикатор за тях.

Особено важно е да се установи нивото на витамина при ракови заболявания, тъй като се смята, че повишените му стойности създават благоприятни условия за растеж на туморите.

 

Наднормени стойности на витамин В12

 

 

Наднормено ниво на В12 и изследвания

За високо се смята ниво над 900 микрограма. Смята се, че то може да е индикатор за чернодробно или бъбречно заболяване, диабет или левкемия.

Наднорменото ниво на В12 често е свързано с неврологични симптоми. Лекарят ви ще реши кога е необходимо изследване в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково.

Ако сте приемали добавки с В12, трябва да се изследвате не по-рано от 10 дни след последния прием на тези добавки. Изследването се извършва на гладно.

Навременните изследвания и установяването на наднормено ниво на витамин В12 дават възможност за навременна диагностика, заедно с други изследвания и с консултации със специалисти.

 

Рискове от повишено ниво на В12

Share Button