Намалете нивото на „лошия“ холестерол

Много се коментира значението на холестерола за здравето. Всъщност той включва триглицериди, както и двата вида – „добър“ и „лош“. Тези компоненти се изследват в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ.

Холестеролът, познат като „добър“, е HDL – липопротеин с висока плътност. Той помага за премахването на холестерола от артериите. Така се намалява рискът от блокажи поради образуване на плаки.

Другият вид холестерол е LDL – липопротеин с ниска плътност. Молекулите му се окисляват лесно и също така лесно се образуват плаки в артериите. Така се предизвикват блокажи на артериите и се стига до сърдечно-съдови заболявания.

Намаляването на лошия холестерол е важно за предотвратяване на рискове за здравето, най-вече за сърцето. Ще разгледаме начините, по които може да се постигне това.

 

изследвания на холестерол

 

По-малко месо и повече растителни храни

Месото и другите животински продукти съдържат повече холестерол и ако се консумират често, увеличават нивото на „лошия“ холестерол. Това се дължи на повишаването на концентрацията на мастни киселини в кръвта.

Растителните храни успешно съперничат на месото за набавяне на протеини – такива са особено бобовите и ядките. Освен това при консумирането на растителни продукти холестеролът се изхвърля по-лесно от храносмилателната система поради факта, че те съдържат фибри, свързващи се с холестерола и така улесняващи изхвърлянето му.

 

Намаляване на лошия холестерол

 

Намаляване на приема на алкохол

При консумиране на големи количества алкохол се получават резки промени в кръвоносната система. Кръвоносните съдове се свиват и разширяват прекалено често и така се изтощават. Това прави възможно лесното нарушаване на целостта им. Освен това триглицеридите в кръвта се увеличават и налягането върху съдовите стени също се увеличава.

Препоръчват се не повече от две чаши вино на ден за мъже и не повече от чаша дневно за жени.

 

поддържане на ниско ниво на „лош“ холестерол

 

Намаляване на теглото

Свръхтеглото увеличава рисковете за здравето. Излишните килограми са свързани с повишено ниво на „лош“ холестерол, водят до високо кръвно налягане, увеличава се кръвната захар и така възниква риск от диабет и сърдечно-съдови заболявания.

При хора с наднормено тегло лекарите препоръчват редовни клинико лабораторни изследвания на холестерол – така наречения липиден профил, с който се проследяват стойностите на двата вида холестерол и на триглицеридите.

 

намаляване на холестеролното ниво

 

Повече движение и спорт

За намаляване на нивото на „лошия“ холестерол помагат редовни разходки, бягане, спортуване.

С продължително ходене, най-лекият начин на редовно движение, се подпомага дейността на сърдечно-съдовата система. Ако пациентът има ставни проблеми, разходката се препоръчва като ненатоварваща ставите.

Както по-леките начини на раздвижване, като разходки и бързо ходене, така и бягането и спортуването намаляват теглото и съответно нивото на холестерола. Препоръчително е да се раздвижвате или спортувате поне половин час всеки ден.

 

Повече движение и спорт

 

Без пушене

При пушачите неблагоприятните ефекти са не само върху белите дробове. Пушенето води до увеличаване на „лошия“ холестерол. Това се дължи на внасянето на токсини в организма, особено на акролеин. Той се абсорбира лесно в кръвта и влияе отрицателно на метаболизирането на холестерола. Освен това се увреждат стените на кръвоносните съдове и се стига до атеросклероза.

За намаляване на холестеролното ниво трябва да се намали пушенето или да се прекрати напълно този вреден навик.

 

Правила за поддържане на ниско ниво на „лош“ холестерол

Освен редовни изследвания в Клинична лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, правилата за поддържане на „лошия“ холестерол в ниски граници включват следните:

  • Правилно хранене, с повече растителни храни.
  • Ежедневен прием на фибри – от плодове, зеленчуци, ечемик, овес.
  • Получаване на до 30% от калориите за деня от мазнини.
  • Избягване на консумация на трансмазнини и мононенаситени мазнини.
  • Следене на телесното тегло и поддървжането му в оптимални граници.
  • Редовно движение и спорт.

Тези правила осигуряват и основните грижи за общо добро здраве.

Share Button