Намалете холестерола и триглицеридите по естествен начин

Холестеролът и триглицеридите са два важни типа мазнини, които се намират в кръвта и имат ключово значение за здравето на сърцето и кръвоносната система.

Холестеролът е липид, който е от съществено значение за нормалното функциониране на организма. Той играе важна роля в образуването на клетъчни мембрани, синтеза на хормони, включително полови хормони като естрадиол и тестостерон, и производството на жлъчки, необходими за разграждането на мазнините.

 

вреда от лошия холестерол

 

Има два основни вида холестерол:

 • Липопротеин с ниска плътност (LDL): Често се нарича „лош“ холестерол, защото може да се натрупва в артериите и да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания.
 • Липопротеин с висока плътност (HDL): Често се нарича „добър“ холестерол, защото помага да се премахне LDL холестеролът от артериите.

Високите нива на LDL (лошия) холестерол и ниски нива на HDL (добрия) холестерол могат да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания.

Триглицеридите са формата, в която мазнините се съхраняват в тъканите на тялото и се транспортират в кръвта. Триглицеридите се образуват, когато калориите, които не се използват веднага за енергия, се съхраняват в мазнинна тъкан. Високите нива на триглицериди в кръвта могат също да бъдат фактор за риск от сърдечно-съдови заболявания, особено когато се съчетават с висок холестерол и други фактори за риск като неправилно хранене, липса на движение и диабет.

За да поддържаме здравословни нива на холестерол и триглицериди, е важно да се придържаме към здравословен начин на живот, който включва здравословно хранене, редовно физическо упражнение и избягване на вредни навици като пушене и употреба на алкохол.

 

LDL (лошия) холестерол и HDL (добрия) холестерол

 

Какви рискове крият високите нива на холестерол и триглицериди

Високите нива на холестерол и триглицериди могат да увеличат риска от редица сериозни сърдечно-съдови заболявания и други здравословни проблеми:

 • Атеросклероза: Това е процес на натрупване на плака в артериите. Плаката се състои от мазнини, холестерол и други вещества. Когато се натрупва плака, артериите могат да се стесняват и втвърдяват, което затруднява притока на кръв към сърцето, мозъка и други органи.
 • Коронарна артериална болест (КАБ): Това е стеснение на коронарните артерии, които снабдяват сърцето с кръв. КАБ може да причини болка в гърдите (ангина), задух и инфаркт.
 • Исхемичен инсулт: Това се случва, когато притокът на кръв към мозъка е блокиран, което може да причини увреждане на мозъчната тъкан или смърт.
 • Периферна артериална болест (ПАБ): Това е стеснение на артериите в краката и стъпалата. ПАБ може да причини болка, крампи и в някои случаи гангрена.
 • Високо кръвно налягане: Високите нива на холестерол могат да затруднят контрола на кръвното налягане.

Високите нива на триглицеридите могат да увеличат риска от инсулт, да причинят образуване на жлъчни камъни или остър панкреатит.

Важно е да се отбележи, че не всеки с високи нива на холестерол или триглицериди ще развие тези здравословни проблеми. Рискът зависи от редица фактори, включително възраст, пол, семейна анамнеза и други здравословни проблеми.

Редовното следене на нивата на тези мазнини и приемането на мерки за контрол на тях са ключови за запазване на здравето на сърцето и кръвоносната система. Може да намалите риска си от тези здравословни проблеми, като се стремите към здравословен начин на живот.

 

високи нива на холестерол и триглицериди

 

Как да намалим холестерола и триглицеридите по естествен начин

Ето някои естествени начини, по които можем да намалим нивата на холестерол и триглицериди:

 • Здравословно хранене

Включете в диетата си храни, богати на растителни фибри и моно- и полиненаситени мазнини. Това включва плодове, зеленчуци, цели зърнени храни, ядки, семена, авокадо и риба, като лосос и сардини. Ограничете консумацията на наситени мазнини, хидрогенирани мазнини (транс мазнини) и холестерол, които се намират предимно във фаст фууда, преработени храни и червеното месо.

 

•	Здравословно хранене

 

 • Редовни физически упражнения

Физическата активност може да повиши нивата на HDL (добрия) холестерол и да намали нивата на триглицеридите. Опитайте се да включите поне 30 минути до час физическа активност в ежедневието си, като например ходене, бягане, колоездене или плаване.

 • Контролиране на теглото

Здравословното тегло е важно за контролирането на нивата на холестерол и триглицериди. Ако сте с наднормено тегло или затлъстяване, отслабването дори с 5% може да понижи нивата на холестерола и триглицеридите.

 • Избягване на тютюнопушенето и ограничаване на алкохола

Тютюнопушенето повишава нивата на холестерол и увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Употребата на алкохол също може да увеличи нивата на триглицериди, така че е важно да се консумира с умереност или напълно да се избегне.

 • Управление на стреса

Високите нива на стрес могат да повлияят на хранителните навици и на нивата на мазнините в кръвта. Техники за управление на стреса или дълбоко дишане могат да помогнат да се намали стресът и да се подобри здравето на сърцето.

 • Контролиране на кръвното налягане и нивата на захарта в кръвта

Високото кръвно налягане и диабетът могат да увеличат риска от сърдечно-съдови проблеми и да повишат нивата на холестерол и триглицериди. Редовното следене на тези показатели и при необходимост приемане на лекарства под наблюдение на лекар е от съществено значение.

 • Приемайте пробиотици

Някои проучвания показват, че пробиотиците могат да помогнат за понижаване на LDL холестерола. Говорете с Вашия лекар за това дали пробиотиците са подходящи за Вас.

 • Пийте билков чай

Билковият чай, богат на антиоксиданти,  като чай от мащерка, риган, ехинацея, лайка, копър, могат да помогнат за понижаване на LDL холестерола. Пийте 2-3 чаши чай на ден.

 • Яжте чесън

Чесънът може да помогнат за понижаване на LDL холестерола. Добавете чесън към вашата диета или приемайте добавки с чесън.

 • Консумирайте ябълков оцет

Ябълковият оцет може да помогнат за понижаване на LDL холестерола. Разредете 1-2 супени лъжици ябълков оцет в чаша вода и пийте преди хранене.

 • Приемайте рибено масло

Рибеното масло е богато на омега-3 мастни киселини, които могат да помогнат за понижаване на триглицеридите.

Следването на тези здравословни навици може да помогне да се намалят нивата на холестерол и триглицериди, като същевременно се подобри общото здраве. Все пак, винаги е добре да се консултирате с лекар или диетолог, преди да направите големи промени в животния си стил или диета.

Share Button