Направете изследване при съмнения за високо ниво на кръвна захар

Какво представлява изследването на кръвната захар

Това изследване всъщност измерва какво е нивото на глюкозата в кръвта. Тази глюкоза се получава от въглехидратите и осигурява енергия за организма. Използването на глюкозата се подпомага от хормона инсулин, отделян от панкреаса, или задстомашната жлеза.

 

изследване на кръвната захар

 

Какви са нормалните кръвнозахарни стойности

Измерена на гладно в клинична лаборатория, стойността трябва да е между 3.9 и5.5 mmol/L. Преди изследването не трябва да сте приемали храна най-малко в продължение на 8 часа.

Два часа след хранене стойността й трябва да е от 3.9 до 8.1 mmol/L. Нормално е след хранене стойността й да се повиши. Именно това повишаване предизвиква отделянето на инсулин в кръвта.

При случайно измерване за нормални стойности се приемат тези между 3.9 и 6.9 mmol/L.

При изследване на кръвнозахарен профил кръвни изследвания на захарта се извършват няколко пъти през деня. Така се проследяват стойностите й не само преди, но и след хранене.

У здравите хора нивото на захарта в кръвта е относително постоянно през целия ден.

При диабетици изследването трябва да се извърши преди приемането на лекарствата за заболяването им или преди поставянето на инсулин.

 

Кои са симптомите, подсказващи че вероятно имате високо кръвнозахарно ниво

Разбира се, за да сте сигурни, че кръвнозахарното ви ниво е високо, са необходими клинико лабораторни изследвания. Ако изпитвате някой от изброените по-долу симптоми, препоръчваме ви да се обърнете към вашия лекар за лабораторни изследвания на кръв.

Ето основните симптоми при висока кръвна захар:

  • непрекъсната жажда
  • непрекъснат глад
  • често уриниране
  • честа умора
  • напълняване
  • бавно зарастване на порязвания и рани
  • замъгляване на зрението
  • суха кожа и кожен сърбеж

 

Какви са рисковете от висока кръвнозахарна стойност

Когато организмът поддържа високо кръвнозахарно ниво, това води до рискове и увреждане на кръвоносните съдове, на бъбреците, очите, нервите.

 

Извършване на изследването при съмнения за високо ниво на захарта в кръвта

Когато изпитвате някой от посочените по-горе симптоми, трябва да се установи дали имате диабет. Само това изследване не е достатъчно за диагноза, трябва да се извършат още някои изследвания.

Ако вече са ви поставили диагноза диабет, изследването в лаборатория Хасково помага за проследяване на резултатите от лечението на заболяването.

Изследването при съмнение за високо кръвнозахарно ниво се извършва и при бременни, за да се установи дали нямат така наречения гестационен диабет – той се наблюдава по време на бременност.

 

Причини за повишаване на кръвнозахарното ниво

Една от честите причини за това повишаване е стресът. Липсата на физическа активност и приемането на храни, богати на захар, както и някои лекарства, също водят до повишаване на кръвнозахарното ниво. Приемът на кортикостероиди допринася за високо ниво на кръвната захар.

 

Увреждания и заболявания, които се развиват вследствие на повишеното ниво на кръвната захар

Уврежданията и заболяванията, които се развиват вследствие на продължително високо ниво на кръвната захар, не се ограничават само с диабета. Освен това се увеличават рисковете от инфаркт на сърцето или инсулт. Самият диабет увеличава рисковете от инфаркт и инсулт.

Share Button