Недостигът на витамин С се проявява в множество симптоми

Недостигът на основни вещества, включително витамини, предизвиква оплаквания и при остър недостиг може да се развие и заболяване. Нивото на основните вещества и витамини в организма се установява чрез изследвания в клинична лаборатория ДЕЛПЕМ. Сред витамините един от най-важните е витамин С. Ако лесно ви се образуват синини например при удар в мебел, непременно се обърнете към лекар за клинико лабораторни изследвания на нивото на витамин С. Този витамин играе ключова роля в синтеза на колагена, който поддържа здравината на кожата и на подкожните капиляри.

Ще разгледаме накратко причините за намаляване на съдържанието на този важен витамин, както и другите симптоми, които подсказват, че може би организмът ви страда от дефицит на витамин С.

изследване за витамин с снимка: https://www.express.co.uk

 

Какво може да понижи нивото на витамин С в организма ви

На първо място, начинът ви на хранене може да е виновник за намаляването на количеството на витамина. Той се набавя от пресни продукти, а особено богати на него са цитрусовите плодове. Ако в диетата ви има основно преработени храни, без пресни плодове и зеленчуци, това допринася за намаляване на нивото на витамина.

Прекомерната употреба на алкохол, тютюнопушенето и някои психични заболявания също са фактори за получаване на дефицит на витамин С.

Такъв дефицит се получава и у пациенти, които са на диализа.

недостиг на витамин с снимка: https://www.hindustantimes.com

 

Симптомите, сигнализиращи дефицит на витамин С

  • Загрубяла кожа

Вече споменахме за ролята на витамин С за колагена. Загрубяването на кожата се дължи на намаленото производство на колаген.

  • Сухота на кожата

Изсушаването на кожата се дължи на това, че намаленото ниво на витамин С не я предпазва така ефективно от слънцето и други неблагоприятни фактори, като замърсен с цигарен дим въздух.

  • Лесно посиняване дори при слаб удар

Вече споменахме по-горе, че тъй като подкожните капиляри не са така здрави при дефицит на витамин С, те се пукат лесно и се получават синини.

липса на витамини снимка: https://www.thehealthy.com/

  • Трудно зарастващи ранички

При порязване и одраскване витамин С допринася за бързо зарастване, а когато е в недостатъчно количество, зарастването се забавя.

  • Зачервяване на фоликулите на космите

Космените фоликули съдържат кръвоносни съдове, които лесно се разрушават, ако витамин С в организма е под нормалното ниво. Разрушаването им води до червени петна около фоликулите.

  • Болки в ставите, нарушаване на здравината на костите

Болките в ставите се дължат на различни причини, затова са необходими лабораторни изследвания. Но те са един от симптомите за дефицит на витамин С. Нормално ставите съдържат колаген, който намалява с недостига на витамина. Този дефицит се отразява и на здравината на костите и възниква риск от лесно счупване.

  • Петна върху ноктите

Белите петънца по ноктите могат да се дължат на намалено съдържание на витамин С в организма.

  • Кървене на венците

Здравето на венците също зависи от съдържанието на витамин С. При кървене от венците си направете изследвания в лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково.

симптоми за липса на витамин с снимка: https://www.express.co.uk

  • Желязодефицитна анемия

Много често желязодефицитната анемия се развива вследствие на дефицит на витамин С.

Други признаци на дефицит на витамин С, при които да поискате изследвания

Гореизброените симптоми, както и състоянията, които ще добавим тук, могат да се развият вследствие и на дефицит на други основни вещества или на различни заболявания. Установяването на точните причини ще направи лекар след кръвни изследвания.

Тук ще добавим и други неприятни последствия от дефицита на витамин С, като напълняване, лесна уморяемост, честа смяна на настроенията.

Share Button