Изследване на очен секрет при конюктивит

Конюнктивитът изненадва неприятно и деца, и възрастни. Може да порази едното око или и двете очи. Поразеното око започва да пари, имате чувството, че в него е попаднало нещо, което дразни. Зачервяването, сълзенето и усещането за сухота също са типични за конюнктивита. Секретът, който се отделя, е жълтеникав и лепкав при вирусен конюнктивит и воднист, ако причината е алергия.

 

Изследване на очен секрет

 

Причини за конюнктивит

Това възпаление на мембраната, покриваща бялата част на окото, наречена конюнктива, може да се дължи на бактериална или вирусна инфекция, или да е породено от алергия.

Конюнктивит, появил се вследствие на инфекция, е заразен. Той може да се предаде от едното на другото око, например при използване на една кърпа за бърсане на лице. Може да се предаде и от един член на семейството на друг.

Ако конюнктивитът се дължи на алергия, например у страдащите от сенна хрема и астма, той не е заразен, но е също така мъчителен.

При децата конюнктивит може да се получи след приемане на някои лекарства, при ползване на басейн от използваните за пречистване на водата химикали, както и при дълго пребиваване в задимено помещение.

 

видове конюктивит

 

Мерки при заразяване с конюнктивит

Наложително е колкото може по-бързо да се посети личният лекар, който да ви изпрати до очен специалист. Специалистът ще ви назначи изследване на очен секрет в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ. След това се предписват капки според причинителя на конюнктивита.

Междувременно за облекчаване на паренето и дразненето очите могат да се почистват с памучен тампон, напоен в чай, за предпочитане от лайка. За почистване може да се използва и преварена вода. Започва се от вътрешния край на окото към външния. За всяко око се използва отделен тампон.

Засегнатият от конюнктивит трябва често да мие ръцете си с вода и сапун и да спазва стриктна хигиена. Важно е да използва отделна кърпа, за да не се заразят и другите в семейството. Това важи и за завивките, особено за възглавниците – не трябва да се създават никакви условия за заразяване на другите членове от семейството.

Ако причината за конюнктивита е алергия и пациентът често страда от него, в дните, в които се разпространяват полени, прозорците и вратите трябва да се държат затворени.

Прахът в дома трябва да се почиства редовно, за да не предизвиква дразнене на очите.

 

Причини за конюнктивит

 

Изследване на очен секрет

Преди клинико лабораторни изследвания на очния секрет, които се извършват сутрин, очите не трябва да се мият. Един ден преди вземането на секрета пациентът не трябва да е третирал засегнатото око или очи с медикаменти.

Вирусният конюнктивит може да се дължи на инфекция в организма, затова лекарят ви може да ви препрати и към друг специалист или да ви назначи допълнителни изследвания, за да може да се лекува тази инфекция. Важно е да се обърнете бързо към вашия личен лекар за насоки и изследвания, за да се вземат навременни мерки. В противен случай лечението ще бъде по-трудно и продължително.

Share Button