Непоносимост към глутен и свързани рискове

Непоносимост към глутен при деца или възрастни се обсъжда все по-често. Това може да е вродена непоносимост, а може и да се дължи на заболяване, при което глутенът дразни и влошава резултатите от лабораторни изследвания на кръв.

Непоносимост към глутен

 

Какво представлява глутенът

Това е лепкавото вещество, което придава еластичност и разтегливост и помага за добрия вид и пухкавост на печивата от зърнени храни. Названието му произлиза от латинската дума за лепило. Особено високо съдържание на глутен има пшеницата – общото количество протеин в пшеничното брашно е от 75% до 85%.

 

Какво представлява глутенът

 

Защо глутенът причинява проблеми в организма при заболяване

Глутенът е протеин, чието разграждане става бавно. Това предизвиква проблеми с храносмилането при хората с непоносимост към него.

Автоимунното заболяване, при което има непоносимост към глутен, се нарича цьолакия.

При редица други заболявания, особено автоимунни, глутенът също дразни организма. При прием на безглутенови храни болните се чувстват по-добре и резултатите от клинико лабораторни изследвания се подобряват.

 

Защо глутенът причинява проблеми

 

Кои симптоми подсказват, че имате глутенова непоносимост

Ще посочим симптомите, които са типични у децата, и симптомите у възрастните.

  • Симптоми за глутенова непоносимост у деца

– подуване на корема

– раздразнителност

– отоци

– изоставане в наддаването на тегло и развитието.

  • Симптоми за глутенова непоносимост у възрастни

– депресия

– постоянна умора

– проблеми с мускулите и зъбите

– диария и газове в червата

– анемия

-дерматит

и други.

 

Цьолиакия

При цьолиакия вследствие на приема на глутен се увреждат тънките черва, които се намират между стомаха и дебелото черво. В тънките черва се намират множество клетки на имунната система. Чрез тях тя реагира на глутена, приет с храната, и атакува власинките в червата. Вследствие на атаките организмът усвоява по-малко хранителни вещества.

 

Цьолиакия

 

Желязодефицитна анемия

Анемията е едно от основните увреждания на организма вследствие на глутенова непоносимост. При установяване на анемия по преценка на лекаря да се извършват и изследвания за глутенова непоносимост в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ. По-често желязодефицитна анемия вследствие на непоносимост към глутена се проявява при възрастните.

 

Желязодефицитна анемия

 

Дефицит на витамин В12

В12 е основен витамин, важен за организма. Той помага за синтезирането на ДНК и РНК, за съзряването на кръвните клетки в костния мозък. Глутеновата непоносимост, при която се увреждат власинките в червата и се намалява аборбирането на фолиева киселина, пречи на съзряването на червените кръвни клетки. Те нямат достатъчно голяма способност за пренасяне на кислород до тъканите и се стига до кислороден глад.

Усвояването на витамин В12 се извършва предимно в крайната част на тънките черва. При глутенова непоносимост се стига до дефицит на В12, недостатъчно се абсорбира и желязото. Развива се анемия. Недостигът на В12 причинява и тъмни петна по кожата.

 

Дефицит на витамин В12

 

Риск от други заболявания вследствие на глутенова непоносимост

Непоносимостта към глутена увеличава риска от развитие на:

  • анемия
  • автоимунно заболяване на щитовидната жлеза
  • чернодробно заболяване
  • синдром на хроничната умора
  • синдром на Даун
  • диабет тип 1

и други.

 

Изследване за непоносимост към глутен

Това изследване се обозначава като f79. При него се установява дали са налични антитела, които са признак на непоносимостта към глутена.

 

Share Button