Ориентирайте се в резултатите от основните медицински изследвания

Когато са ви направили лабораторни изследвания на кръв , преди да отидете при лекаря си за професионално тълкуване на резултатите, можете сами да се ориентирате за основните стойности, използвайки кратките разяснения по-долу. Освен това, тъй като кръвното налягане е чест проблем, а високото кръвно крие редица рискове, ще започнем точно с неговите стойности.

 

Кръвното налягане – нормални и рискови стойности

При измервания се получават две стойности на кръвното. Горната е наречена систолна, а долната – диастолна. Нормални са стойности 120/80 и измервания близки до тях.

Когато горната граница е над 140, а долната над 90, се счита, че кръвното е високо. Такива стойности означават, че трябва спешно да потърсите лекар.

 

Кръвното налягане стойности

 

Кръвна захар

Когато стойностите на този показател не са в норма, това означава, че организмът ви не може да я преработва и има риск от развитие на диабет. За обработването на кръвната захар се грижи хормонът инсулин, отделян от задстомашната жлеза. При недостатъчно производство на инсулин нивото на кръвната захар установено в медицинска лаборатория е увеличено.

Високата кръвна захар носи рискове за много органи, като сърце, очи и други.

За лабораторни изследвания на кръвна захар трябва да отидете сутрин и да не сте яли.

Ако лекарят установи, че нивото е високо, може да ви назначи и глюкозотолерантен тест – след изследването на захарта ще ви дадат да приемете глюкоза на прах и отново ще измерят захарта – 60 до 120 минути след като сте приели глюкозата на прах.

Нормалното ниво на кръвната захар е под 6,1%.

 

нормални стойности Кръвна захар

 

Холестерол

Холестеролът е важен за синтеза на витамин Д, за половите хормони, а също така участва и в клетъчната мембрана.

При изследвания в лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, се установяват нивата и на двата вида холестерол: „добър“ (HDL) и „лош“ (LDL), както и общият холестерол.

HDL холестеролът предпазва от натрупване на плаки в артериите, които водят до развитие на сърдечно-съдови заболявания и склероза. LDL холестеролът помага за образуване на такива плаки.

Нормалните стойности на HDL холестерола са до 1,29 mmol/l за мъже и до 1,03 mmol/l за жени.

За LDL холестерола и за двата пола е нормална стойност под 3 mmol/l. Ако сте в риск поради сърдечно заболяване или диабет, тази стойност трябва да е под 2,5 mmol/l.

Измерен при кръвни изследвания, общият холестерол трябва да е нормално под 5 mmol/l.

 

нормални стойности Холестерол

 

Тироид стимулиращ хормон

Този хормон показва дали функцията на щитовидната жлеза е нормална, повишена или понижена. Тази жлеза играе голяма роля за здравето, тъй като отделяните от нея хормони контролират обмяната, храносмилането и други важни процеси.

Намалената функция води до напълняване, чувство на студ, косопад, лесна уморяемост, запек. При увеличена функция се отслабва бързо, изпитва се чувство на топлина и горещина, изпотяване, диария.

Нормалните стойности са между 0,4 и 4,0 mIU/l.

При намалена функция на щитовидната жлеза след вземане на кръв за изследване резултатите са над 4,0 mIU/l, а стойности под 0,4 mIU/l означават повишена функция.

 

нормални стойности Тироид стимулиращ хормон

 

C-реактивен протеин (CRP)

Този протеин се произвежда от черния дроб. При установяване на повишено ниво има съмнения за възпаление някъде в организма. Високите нива представляват и риск от сърдечен удар.

Стойностите на С-реактивния протеин трябва да са под 1 mg/l. При стойности между 1 и 3 mg/l рискът е умерен, а над 3 mg/l е висок.

 

нормални стойности C-реактивен протеин (CRP)

Share Button