Основни кръвни изследвания

Основните кръвни изследвания са необходими и се назначават при заболяване на пациент. Кръвта за тези лабораторни изследвания на кръв се взема на гладно от вена. Най-подходящ за вземане на кръвна проба е периодът между 7 и 10 часа сутринта. Освен това пациентът трябва да е бил в покой поне за кратко време. Физическите натоварвания се отразяват на резултатите от изследванията.

Анализите на кръвта са два вида. Общият анализ на резултатите дава на лекарите информация за състоянието на кръвта и за наличието на възпаления. С биохимичния анализ се установява състоянието на вътрешните органи – черния дроб, бъбреците и т.н.

 

Основни кръвни изследвания

 

Какво се включва в общия анализ

  • Хемоглобин – той транспортира кислорода от белите дробове до тъканите и извежда въглеродния диоксид от организма. Ако нивото на хемоглобин е ниско, това може да е признак за анемия или хеморагия (кръвоизлив), който може да е скрит вътрешен кръвоизлив. А повишеното ниво може да е индикатор за обезводняване, на сърдечна недостатъчност, на някои кръвни заболявания.
  • Еритроцити – така се наричат червените кръвни клетки. Увеличеният им брой може да се дължи на сърдечно заболяване, на белодробно заболяване, или на заболяване на бъбреците или черния дроб. Увеличението на еритроцитите може да е причинено и от излишък от стероидни хормони. При понижен брой причините могат да бъдат анемия, хронично възпаление, а може да се получи и в напреднала бременност.
  • Левкоцити – така се наричат белите кръвни клетки. Те са защитниците на организма. Повишеното им ниво е индикация за възпаление или инфекция.
  • Тромбоцити – те са индикатор за съсирването на кръвта. Увеличават се при хронични възпаления или след хирургични операции. Ако нивото им е намалено, това може да се дължи на кръвно или чернодробно заболяване, бъбречна недостатъчност, отравяне с тежки метали и други.
  • СУЕ – скорост на утаяване на еритроцити. Този показател е индикатор за скоростта на заболяването. Повишените му стойности могат да се дължат на възпаление, инфекция, бъбречно заболяване, хормонално нарушение и други.

 

Какво се включва в биохимичния анализ

  • Глюкоза – увеличаването й е симптом за диабет, а намаляването може да се дължи на нередовно и непълноценно хранене.
  • Общ протеин – при намаленото му ниво причините могат да включват бъбречно или чернодробно заболяване или силна степен на недохранване.
  • Общ билирубин – при увеличената му стойност може да се касае за хепатит, тъй като това е показател за състоянието на черния дроб. Увеличено ниво на общ билирубин може да е причинено и от камъни в жлъчката.
  • Креатинин – това е показател за състоянието на бъбреците. Ако нивото му е повишено, това може да се дължи на бъбречна недостатъчност. Намалено ниво се причинява от слаб имунитет.

 

Кръвните изследвания могат да се назначават от лекаря ви и профилактично. Препоръчително е да се правят веднъж годишно. Така може на ранен етап да се установят отклонения и заболявания. Очакваме ви в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ.

 

Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково

 

Преди изследванията лекарят ви ще вземе предвид оплакванията ви, ако имате такива, както и какви медикаменти приемате, ако пиете медикаменти. Всички условия, които могат да повлияят на резултатите от изследванията, трябва да се вземат предвид, за получаване на достоверни стойности.

Share Button