От кои витамини се нуждае имунната ви система през пролетта

През пролетта имунната система трябва да бъде подпомогната, за да функционира по най-добрия начин и да сте защитени от различни инфекции.

Това е възможно само, ако осигурявате на тялото важните витамини и микроелементи чрез пълноценното хранене. Затова е от значение да знаете кои витамини са особено важни за вашата имунна система и така да сте сигурни, че получавате достатъчно количество от тях.

 

Витамини за силен имунитет

 

Витамин А

Този витамин подпомага функцията на белите дробове, червата и очите, защитавайки ги от бактерии и други вредни вещества. Това се дължи на факта, че витамин А стимулира производството на бели кръвни клетки, които са отговорен фактор за силен имунитет.

Най-големи количества витамин А може да приемете чрез яйцата, мазната риба, сиренето и други млечни продукти. Витамин А се съдържа във всички ярко оцветени плодове и зеленчуци като моркови, чушки, тикви, сладки картофи, броколи, спанак и др.

 

Витамин А храни

Витамин В6

Ролята на този витамин отново е свързана с производството на достатъчно бели кръвни клетки. Подпомагайки биохимичните реакции в организма, свързани с имунната защита, витамин В6 е важен фактор за здравето на организма.

Може да набавите нужните количества от този витамин чрез храни като – сьомга, зелени зеленчуци, картофи, нахут, ядки, черен дроб, яйца и др.

 

Витамин В6 храни

 

Витамин С

Този витамин е известен с имуностимулаторната си роля за организма. Това е един от най-важните витамини за организма, защото тялото не може да го произведе само или да го задържа за дълго време. Освен това оксидантните свойства на витамин С играят съществена роля в борбата със свободните радикали, които увреждат клетките.

Други важни ползи от този витамин са свързани със здравето на кожата, ускоряването на оздравителните процеси в тялото и подпомагането на растежа и циркулацията на лимфоцитите.

Храните, чрез които може да набавите този важен за тялото витамин са: цитрусови плодове, ягоди, броколи, зеле, спанак, магданоз и др.

 

Витамин С храни

 

Витамин Е

Това е отново един мощен антиоксидант, който се справя успешно със свободните радикали в комбинация с витамин С. Подпомагайки тялото да се бори с инфекции, витамин Е е важен за усвояването на два други два значими витамина – витамин А и витамин К.

Витамин Е може да търсите в ядките, семената, зехтина, рибата, спанака, авокадото, броколите,  бобовите култури и др.

 

Витамин Е храни

 

Витамин Д

Освен, че витамин Д е важен за имунните клетки, той притежава силни противовъзпалителни свойства. Установено е, че при ниски нива на витамин Д има по-висок риск от инфекции и респираторни заболявания.

Чрез излагането на слънчева светлина е най-лесният начин да си набавим този витамин. Хранителните източници са по-ограничени – това са някои риби като сьомгата и херингата, а също черен дроб, сметана, масло, яйца и сирене. Важно е обаче да помните, че едва 20% от дневните нужди от този витамин може да се набави чрез храна. Така че прекарвайте повече време на открито и събирайте чрез кожата си този слънчев витамин.

 

Витамин Д храни

 

В заключчание: За да имате здрав и силен имунитет приемайте през пролетта повече пресни плодове и зеленчуци. Препоръчително е те да се консумират цели и за предпочитане сурови, така че тялото да получава достатъчно фибри. При необходимост от термична обработка, яжте ги печени, задушени или на пара. Старайте се на трапезата ви да присъстват всички сезонни зеленчуци и плодове, защото зреят без добавяне на нитрати и други торове.

Share Button