Повишеното ниво на холестерол може да е причина за обилно изпотяване

Лесно се уморявате, изпотявате се? Причината може да е високо ниво на холестерола

Ако се уморявате лесно, можете да отдадете това на физическо натоварване, възраст, липса на навик за редовни физически дейности. Ако се изпотявате, също можете да свържете това с времето или с натоварване, с което не сте свикнали. На практика това може да означава и че имате висок холестерол и това затруднява работата на сърцето.

високо ниво на холестерола

 

Холестеролът причинява стесняване на артериите и дори инфаркт

Отлагането на холестерола по стените на кръвоносните съдове води до стесняването им и така постепенно се развива заболяването атеросклероза. Главният виновник е така нареченият „лош“, или LDL холестерол. Това е холестерол с ниска плътност.

Малко по малко стесняването на кръвоносните съдове пречи на кръвообращението, забавя го. Така сърцето страда поради липса на достатъчно кислород. Когато кислородът в сърдечния мускул не е достатъчно, се развива сърдечно заболяване.

 

Лесно се уморявате, изпотявате се

 

Ако артериите, захранващи сърцето, се запушат напълно, се получава инфаркт на миокарда. Миокард се нарича сърдечната мускулна тъкан. Инфарктът на миокарда е известен и под названието „сърдечен удар“. Започва с болки в гърдите, изпотяване, гадене, повръщане, пациентът може дори да изгуби съзнание. Отлаганията по стените на кръвоносните съдове, наречени атеросклеротични плаки, могат да се отделят и да запушат по-малък кръвоносен съд. Това прекратява част от достъпа на кръв към сърцето, с която постъпват хранителни вещества и кислород. Ако не се вземат мерки, миокардът се поврежда и дори умира, тоест настъпва инфаркт на миокарда. Това е едно от водещите заболявания със смъртоносен изход и при двата пола.

Симптоми, които могат да се дължат на високо ниво на холестерола

Нивото на холестерола се установява чрез лабораторни изследвания на кръв. Важно е да знаете какви са симптомите на високото му ниво, тъй като той увеличава многократно риска от сърдечносъдови заболявания.

Симптомите, които подсказват, че може да сте натрупали холестерол над нормалното ниво, са характерни и за други здравословни проблеми. Точните причини за оплакванията могат да се установят с клинико-лабораторни изследвания. Ето кои симптоми трябва да ви подскажат, че е време да се обърнете към лекар за изследвания и диагностика:

 • изпотяване
 • сънливост след обилно хранене
 • лесна уморяемост
 • сърбеж по кожата
 • главоболие, дори мигрена
 • замайване и губене на равновесие
 • тежест в стомаха, особено след като сте яли мазни храни
 • тежест в областта на жлъчката и черния дроб
 • газове
 • оригване
 • болки в крайниците – и в тях високият холестерол може да предизвика атеросклеротични промени
 • отоци по крайниците.

Какви изследвания трябва да си направите

Лекарят ще ви назначи липиден профил – изследване на нивото на общия холестерол, „добрия“ (HDL) и „лошия“ (LDL) холестерол, триглицериди. Стойностите на тези показатели  показват какви метаболитни нарушения има пациентът, какъв е рискът от атеросклероза и от инфаркт на миокарда.

 

липиден профил

 

Мерки за намаляване на високия холестерол

Важно е да се храните здравословно, без големи количества месо и мазнини, яйца, млечни продукти. Пържените и преработените храни съдържат транс мазнини – избягвайте ги.

Физическата активност също е важна. Поне 30 минути на ден трябва да изпълнявате някаква физическа дейност, ходене, плуване, каране на велосипед и други.

Share Button