Погрижете се за здравето на костите си

След 30-годишна възраст костите започват да губят плътността си. Необходими са редовни грижи както за цялостното здраве, с редовни клинико лабораторни изследвания, така и за здравето на костите.

Остеопорозата е заболяване, което засяга предимно жените. Костите стават лесно чупливи и се смята, че около 9 милиона фрактури годишно се дължат на остеопороза. За да се предпазите от нея и да имате здрава костна система, следвайте съветите, които са посочени по-долу.

 

здравето на костите

 

Достатъчно калций в диетата

Почти цялото количество калций в организма е съсредоточено в костите. Консумирайте храни, богати на калций. Мазни риби, като риба тон, сьомга и сардини, ядки – особено бадеми, млечни продукти, спанак, соя и тофу – соево сирене, осигуряват този важен елемент.

 

Достатъчно калций в диетата

 

Следете нивото на витамин D

Нивото на витамин D в организма се следи чрез лабораторни изследвания на кръв. Този витамин е особено важен за здравината на костите, тъй като помага за абсорбирането на калция. Той не може да се синтезира в организма. Набавя се предимно чрез излагане на слънце. Ако имате дефицит на витамин D, лекарят ви ще ви предпише добавки.

Храни като мазни риби – риба тон, сьомга, говеждият черен дроб, яйцата, млечните продукти са храни, които помагат за преодоляване на дефицита на този важен витамин, но само чрез храната не може да се преодолее недостигът. Приемайте добавките, предписани от лекаря, и се излагайте повече на слънце. Достатъчни са 15–30 минути дневно престой на слънчево място.

 

Нивото на витамин D

 

Осигуряване на колаген

Колагенът има ключово значение за здравето на костите. Около 90% от масата им е колаген. Нивото му намалява с възрастта, което увеличава чупливостта на костите.

За набавяне на колаген най-доброто средство е костен бульон. Консумацията на риба, яйца, цитрусови плодове, тиквени семки, чушки също допринася за увеличаването му.

 

Осигуряване на колаген

 

Чрез множество лабораторни изследвания е установено, че екстрактът от зеленоуста мида повлиява положително при дегенеративните промени в костно-ставния апарат, появяващи се с напредването на възрастта. Мидите са богат източник на Омега-3 мастни киселини, липринол, хондроитин сулфат, антиоксиданти, селен, цинк, желязо и витамин В.

 

зеленоуста мида

 

Поддържане на физическа активност

Редовното движение и физическа активност помагат за поддържане на форма за целия организъм, включително и за костите.

Не е необходимо да се занимавате усилено със спорт. Ходене пеша, изкачване на стръмен терен, клекове, джогинг, танци и други дейности помагат за добрия тонус.

 

Поддържане на физическа активност

 

Поддържане на нормално тегло

Излишните килограми са свързани с много рискове за здравето, включително и за костите, защото ги натоварват прекомерно. Затова поддържайте нормално тегло.

Но за жени в периода след менопаузата намаляването на теглото е свързано с риск от ниска костна маса. Трябва да имате предвид и този фактор, ако сте жена в този период.

 

Поддържане на нормално тегло

 

Фактори, които са неблагоприятни за здравето на костите

Пушенето е един от неблагоприятните фактори за здравето на организма като цяло, включително и за костите. При пушачите се намалява костната плътност.

Прекаленото пиене на кафе също влияе отрицателно на костите. Кофеинът пречи на абсорбирането на калций от организма. Ограничете се с чаша кафе сутрин. Ако не можете само с една чаша, консумирайте до 4 чаши на ден. Лекарите смятат, че това количество не се отразява на здравината на костите.

Препоръчаните от лекаря ви изследвания в Клинична лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, както и спазването на горните препоръки ще подобрят здравето на костната ви система. Лекарят ви ще прецени дали са ви необходими и добавки и медикаменти. И все пак най-важното е да се храните правилно, да се излагате достатъчно на слънце и да се движите достатъчно.

Share Button