Погрижете се за сухожилията си, за да запазите добра подвжижност

Сухожилията са образувания, които свързват напречно набраздените мускули с костите и фасциите. Те не могат да се съкращават, но са еластични. Това им свойство се дължи на наличието на колагенни и еластични влакна в тях. Освен това те съдържат и минерали: мед, манган, калций.

 

грижа за сухожилията

 

Сухожилията с колагенни влакна са по-слабо еластични и се намират предимно между прешлените на гръбначния стълб и в областта на таза.

Сухожилията с еластични влакна се намират в областите на висока подвижност на тъканите в тялото.

Най-силните сухожилия се намират в краката. Установено е, че ахилесовото сухожилие може да издържи натоварване от до 400 кг.

 

структура на сухожилията

 

Грижи за сухожилията с правилна диета

Начинът на хранене е важен за цялото здраве. Сухожилията също зависят от правилната диета. Благодарение на тях костно-мускулната система работи добре. Затова спазвайте начина на хранене, който ще препоръчаме тук.

 

здрави сухожилия

 

Необходими елементи и витамини за здрави сухожилия

Вече споменахме, че преобладаващата част от съединителната тъкан включва протеина колаген. За да се произвежда той в организма, са необходими манган, магнезий, цинк.

За здрави сухожилия трябва да има достатъчно калий и калций.

От витамините, освен витамин С за здрави сухожилия са необходими и витамини от групата В – В6 и В12. Те подпомагат нервната функция и са необходими за синтеза на аминокиселини. А аминокиселините са градивни частици на протеина, от който се формират не само сухожилията, но и мускулите.

 

Храни, с които се набавя витамини от групата В – В6 и В12

 

Набавяне на магнезий

Магнезият е много важен за организма, въпреки че в тялото се съдържа само около 25 мг. Основната част от това количество се съдържа в костите, а почти цялото останало количество е в меките тъкани.

Магнезият участва в редица процеси в организма, има значение за синтезирането на протеини, за мускулните и нервните функции, за сухожилията.

Ако при клинико лабораторни изследвания се установи, че нивото на магнезия в организма ви е ниско, лекарят може да предпише добавки.

 

Храни, с които се набавя магнезий

 

Храни, с които се набавя манган

Микроелементът манган се съдържа в организма в много малко количество – 15-20 мг. Почти цялото това количество се съдържа в костите. Този микроелемент участва в много важни процеси, включително в изграждането на протеиновата матрица в костите, сухожилията и хрущялите.

Храните, съдържащи манган, включват лешници, орехи, тиквени семки, ленено семе, спанак, ананас, миди.

 

Храни, с които се набавя манган

 

Набавяне на цинк

Освен другите ползи от цинка ще подчертаем значението му за растежа на мускулите и възстановяването им, както и поддържането на костите, мускулите и сухожилията.

Храните, богати на цинк са: говеждо, свинско, пилешко, омар, стриди, както и растителни – фасул, нахут, кашу.

Отлична комбинация са хранителните добавки, съдържащи цинк и витамин С с дълготрайно освобождаване.

 

Витамин С + цинк с дълготрайно освобождаване

 

Храни, богати на витамин С и витамини от групата В

За набавяне на витамин С трябва да се консумират цитрусови – портокали, грейпфрут, както и киви, горски плодове, ряпа, броколи.

Освен предписани хранителни добавки витамините от група В – В3, В6 и В12, могат да се набавят и чрез консумация на животински продукти. Много полезна е и куркумата.

Витамин В3 може да се набави чрез бадеми.

За витамин В6 яжте сьомга, пилешко, пуешко, говеждо, яйца, нахут, банани.

За витамин B12 е полезно да се ядат риби – пъстърва, сьомга, говеждо месо, яйца. 

За да не се получи предозиране, трябва да се правят лабораторни изследвания на кръв, преди да се предпишат добавки за съответния минерал или витамин.

 

Кои храни и напитки вредят на сухожилията

Не трябва да се консумират храни и напитки, които вредят на здравето като цяло, включително на сухожилията – алкохол, сладки храни като торти. Ефектът от сладките храни е заместване на мускулната тъкан с мастна, а това лишава сухожилията от свързващото вещество. Ако се консумират алкохол и мазнини, те блокират калция в организма и сухожилията не получават достатъчно калций. За намаляване на калция роля играят и газираните напитки.

Share Button