Погрижете се за състоянието на дебелото черво

Дебелото черво е важна част от храносмилателната система. Важно е да се грижим за състоянието му и да обръщаме внимание на симптомите, които показват, че има проблеми в червото, защото ако не се вземат навременни мерки, може да се стигне до сериозно заболяване – рак на дебелото черво. Редовните посещения при лекаря, редовните клинико лабораторни изследвания и прегледът от специалист ще помогнат да се справите с проблемите навреме.

 

проблем с дебелото черво

 

Важно е да си спестявате стресови ситуации

Стресът допринася за отключване на заболявания на различни органи. Дебелото черво също е уязвимо при стресови ситуации. Организирайте работата и ангажиментите си и избягвайте възникване на ситуации на стрес в ежедневието ви, доколкото е възможно.

 

Лошото качество на храната вреди на дебелото черво

Лошокачествената храна, бързи храни като пица, хамбургери и други, консумацията на сладки храни, газирани напитки са вредни за здравето. Храните, които не набавят на организма пълноценни суровини, а бързи въглехидрати от преработени продукти с много добавки, са особено вредни за храносмилателната система като цяло и особено за дебелото черво. Хората, които консумират големи количества такива храни, не ядат пресни зеленчуци и плодове, започват да изпитват симптоми на проблеми в дебелото черво.

 

Какво представлява синдромът на раздразнено дебело черво

Това е състояние, при което лошото качество на храната, честият стрес и други неблагоприятни фактори предизвикват дразнене на дебелото черво. Симптомите, които показват наличие на раздразнено състояние, са болка в корема, подут корем, газове, запек, диария.

 

синдром на раздразнено дебело черво

 

Запекът също води до дразнене на дебелото черво

Хората, които водят заседнал живот, консумират предимно или изцяло преработени и сладки храни, газирани напитки, често страдат от запек. Запекът също води до влошаване на състоянието в дебелото черво.

 

Образуване на газове

Газовете са симптом, че червата, включително дебелото черво, са раздразнени. Газовете се образуват, когато е налице неправилно движение на червата. Така се натрупват големи количества газове.

 

Образуване на газове

 

Ако забележите слуз в изпражненията, посетете възможно най-скоро лекаря си

Наличието на слуз в изпражненията е сигнал за раздразнено състояние на дебелото черво. Посетете лекаря си, за да ви определи необходимите изследвания в Клинична лаборатория ДЕЛПЕМ и да ви даде направление за специалист, ако е необходимо.

 

При остра болка в целия корем посетете възможно най-скоро лекаря си

Острата болка в корема може да се дължи на различни причини и заболявания. Тя може да е признак на раздразнено дебело черво. Лекарят ви ще ви назначи необходимите изследвания в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ и ще ви насочи към специалист за подробни изследвания.

 

Лекарят може да ви препоръча и изследване на желязо

При раздразнено дебело черво може да се стигне до анемия и ректално кървене. Затова лекарят ви може да ви изпрати за кръвни изследвания на желязо, тъй като в такива случаи нивото му в организма намалява.

 

Променете начина си на хранене, движете се повече, спортувайте

За да намалите проблемите в дебелото черво и да се погрижите за здравето си, на първо място променете начина си на хранене. Включете повече пресни плодове и зеленчуци, изключете сладките храни.

Правете гимнастика, ходете пеша, по възможност спортувайте. Така ще подобрите състоянието си.

Share Button