Подсилете мозъка с витамини за по-добра памет

Витамините са необходими на организма в малки количества, но значението им е много голямо. Добре е известно, че за справяне с инфекция трябва да се приема допълнително витамин С. Ако не се излагаме достатъчно на слънце, развиваме недостиг на витамин D. Заедно с него обикновено често се изследва витамин В12, тъй като дефицитът на двата витамина е често срещан, особено при хора с хронични заболявания, като заболявания на щитовидната жлеза.

витамини за мозъка

 

Изследвайте редовно нивото на основните витамини

Основните витамини, които се проследяват чрез клинико лабораторни изследвания, са В6, B9 (фолиева киселина), B12, С, Е. Ще разгледаме значението им за здравето и особено за запазване на паметта. Освен тях често се изследва и витамин D, който е отговорен за здравето на костите.

  • В6

Този витамин помага за правилната обмяна на веществата. Освен това той е стимулатор на производството на серотонин от мозъка. Както е известно, серотонинът се нарича хормон на щастието, тъй като успокоява и създава чувство на удовлетворение. Тук ще подчертаем и значението на В6 за добрата памет, посредством серотонина, който помага за прехвърляне на информация от краткотрайната памет към дълготрайната.

 

витамин В6

 

Още едно положително въздействие на В6 е върху намаляването на нивото на хомоцистеин. Високите нива на хомоцистеин водят до проблеми с паметта. Ако се оплаквате от лесна уморяемост и недобра памет, направете си изследване на В6 в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ. Нормалното дневно ниво на В6 е около 1,6 до 2 мг.

  • В9

Известен също под названието фолиева киселина, В9 поддържа нивото на кислорода в кръвта. При понижено ниво на този витамин също се появява умора, лесно се забравят различни данни. Фолиевата киселина стимулира мозъка и паметта, затова при признаци на ниско ниво трябва да се направят кръвни изследвания. Оптималната дневна доза е 400 микрограма, но за бременни е необходимо по-голямо количество.

 

витамин В9

 

  • В12

Ролята на В12 е стимулиране на производството на червени кръвни клетки, какти и синтезиране на ДНК. Освен това този витамин регулира предаването на нервните сигнали. При недостиг на В12 също се появява умора и апатия и трябва да се направят лабораторни изследвания на кръв. За поддържане на оптимално количество е достатъчен прием на дневна доза от около 1,5 микрограма. При установяване на анемия, се назначава и изследване нивото на витамин В12.

 

витамин В12

 

  • С

Този витамин участва в производството на норепинефрин, който е невротрансмитер, т.е. предава нервни сигнали. Той помага за задържане на вниманието и съсредоточаване.

За намаляване на хиперактивност у деца също се препоръчва прием на витамин С. Така децата се съсредоточават върху едно нещо по-дълго време.

Достатъчният прием на витамин С помага за предпазване от оксидативен стрес, който се смята за един от причинителите на болестта Алцхаймер. Дневната доза е от 75 до 90 мг. В много стресиращи ситуации се препоръчва прием на поне 250 мг.

 

vitamin С

 

  • Е

Това е витамин важен за цялостното здраве. Той е съществено важен за нервната система, като защитава нервните окончания. Съхраняването на нервните окончания на свой ред помага за запазване на добра памет. За поддържане на нормално ниво на витамин е е достатъчно приемане на до 150 IU от него. В стресови ситуации се препоръчва прием на по-големи дози, до 500 IU дневно.

витамин Е

 

Съчетайте приема на витамини с прием на магнезий

За запазване на добро здраве и памет е важно да се поддържа и добро ниво на магнезий, както и да се изследва нивото му в Медико-диагностична лаборатория ДЕЛПЕМ.

Магнезият също допринася за здравето на костите, нервите, мозъка. При понижено ниво на магнезий се намалява концентрацията и паметта отслабва. За поддържане на нормално ниво е достатъчен прием на 300 – 400 мг дневно.

 

Share Button