Подутите лимфни възли могат да бъдат сигнал за заболяване

Ролята на цялата лимфна система, включително и на лимфните възли, е да защитава организма. Тя е свързана с имунната система. Лимфните възли, като част от лимфната система, играят важна роля с филтрирането на лимфата и пречистването й от вредни продукти. Такива са продукти, от които организмът не се нуждае, микроорганизмите, туморните клетки.

Освен това лимфната система поема излишните хранителни вещества за отделяне от организма. Например в храносмилането участват лимфни съдове, намиращи се в чревните власинки.

 

Подутите лимфни възли

 

Какво представляват лимфните възли

Лимфните възли са овални или кръгли, меки образувания, които най-често се намират в групи. Местата, в които се намират такива групи, са в областта на шията, под челюстите, в подмишниците и в слабините. Обикновено не могат да се напипат. Но когато могат да се напипат, те са увеличени, а това означава, че има проблем.

 

Какво представляват лимфните възли

 

Как се извършва диагностика за подути лимфни възли

Ако лимфните възли са повърхностно разположени, те се напипват, когато са подути.

Ао са разположени по-дълбоко, трябва да се извърши диагностика чрез компютърна томография.

Ако има съмнения за раково заболяване, трябва да се вземе биопсия на всеки подут възел.

 

диагностика за подути лимфни възли

 

Какви могат да бъдат причините за подути лимфни възли

Възможните причини за подуване на лимфните възли са:

  • инфекция;
  • възпаление;
  • рак.

При чувствителност към определени лекарства лимфните възли също могат да се подуят. Затова се консултирайте с лекар и си направете клинико лабораторни изследвания.

 

Личният лекар ще ви насочи към специалист за диагностика

Когато имате уголемени лимфни възли, за точна диагностика и лабораторни изследвания на кръв и други изследвания лекарят ще ви насочи към специалист – инфекционист, вирусолог или хематолог.

 

Инфекции

Най-често подути лимфни възли се напипват при инфекция. Тя може да бъде вирусна, или причинена от болестотворни бактерии.

Вирусни инфекции причинени от заболявания като варицела, херпес, СПИН, дори обикновена настинка са сред причинителите на подуване на лимфните възли.

Болестотворните бактерии, предизвикващи подуване на лимфните възли, са стрептококи, стафилококи, хламидия, туберкулоза, сифилис, както и бактериите предизвикващи токсоплазмоза и някои други.

 

причините за подути лимфни възли

 

Възпаления

Възпалителни заболявания, причиняващи подуване на лимфните възли, са ревматоиден артрит и лупус.

 

Ракови заболявания

При подути лимфни възли е важно да се консултирате с лекар, защото те могат да се дължат на развитие на раково заболяване на кръвта и лимфата, като лимфоми, левкемия. При развитие на ракови метастази в лимфните възли те също се подуват.

 

Не винаги подуването е сигнал, че има заболяване

Трябва да се подложите на преглед и кръвни изследвания, за да се установи дали има заболяване, което е причинило подуването на лимфните възли.

 

Допълнителни оплаквания при заболявания, причинили подуване на лимфните възли

Пациентите може да се оплакват от отслабване, изпотяване през нощта, възпалено гърло, зъбобол и други.

 

Лечение на подути лимфни възли

Обикновено не се лекуват лимфните възли, а причините за тяхното подуване – конкретните заболявания.

 

Кога се налага отстраняване на лимфни възли

Ако са много уголемени и има риск от притискане на основни кръвоносни съдове, се налага спешно да се извърши операция за отстраняването им.

 

Не правете компреси и не масажирайте подутите възли

Поставянето на компреси и масажирането на подутите лимфни възли може да усложни състоянието ви. В никакъв случай не предприемайте такова самолечение.

Диагностиката на подути възли се затруднява при пациенти с наднормено тегло. По възможност се движете повече и спортувайте за здраве.

Share Button